A Tot Z BBQ Woordenboek ECHT® Houtskool & Briketten

Barbecue Woordenboek: A tot Z BBQ

Dit is het Barbecue Woordenboek, oftewel A tot Z BBQ’ (BBQ AZ) van ECHT®! Of je nu een grillgoeroe bent of net begint met barbecuen; dit woordenboek is jouw gids door de heerlijke wereld van de barbecue.

Bij ECHT® draait alles om puur genieten, samen zijn en het perfecte grillmoment. Ontdek de geheimen van goed vlees van de grill, verschillende soorten houtskool en leer alle termen die je nodig hebt om een echte BBQ-expert te worden.

Dus steek de kolen aan, ontspan en duik in ons woordenboek. Mocht je nog woorden hebben die wij moeten toevoegen, stuur ons een berichtje en wij voegen hem toe! 

Inhoudsopgave

A

 • Aluminiumfolie: Aluminiumfolie wordt vaak gebruikt om voedsel in te pakken en te beschermen tegen directe hitte. Het houdt vocht vast, wat resulteert in sappiger vlees, en kan ook worden gebruikt om groenten te stomen of om delicate visfilets te bereiden.Aluminiumfolie: Aluminiumfolie wordt vaak gebruikt om voedsel in te pakken en te beschermen tegen directe hitte. Het houdt vocht vast, wat resulteert in sappiger vlees, en kan ook worden gebruikt om groenten te stomen of om delicate visfilets te bereiden.
 • Ash Tool: Ahs Tool is een gereedschap waarmee je as uit de onderkant van een grill of smoker kunt verwijderen. Het helpt om de luchtstroom te verbeteren en voorkomt dat oude as de smaak van je voedsel beïnvloedt.
 • Aanmaakblokjes: Aanmaakblokjes zijn kleine blokjes van samengeperst brandbaar materiaal die gemakkelijk ontbranden. Ze worden gebruikt om houtskool of hout snel en veilig aan te steken zonder de noodzaak van vloeibare aanstekers.

B

 • Baffle Plate: Baffle Plate is een metalen plaat die in een smoker wordt geplaatst om de hitte en rook gelijkmatig te verdelen. Het helpt om hotspots te voorkomen en zorgt voor een gelijkmatige kooktemperatuur.
 • Basting Brush: Basting Brush wordt gebruikt om marinades, glazuren of sauzen op voedsel aan te brengen tijdens het grillen. Borstels met siliconen haren zijn hittebestendig en gemakkelijk schoon te maken.
 • BBQ Basket: BBQ Basket is een metalen mand met een deksel die wordt gebruikt om kleine items op de grill te houden. Het voorkomt dat voedsel door de roosters valt en maakt het gemakkelijk om voedsel gelijkmatig te roosteren.
 • BBQ Cover: BBQ Cover beschermt je grill of smoker tegen de elementen wanneer deze niet in gebruik is. Het helpt om roest en schade door weer en wind te voorkomen, waardoor de levensduur van je apparatuur wordt verlengd.
 • BBQ Glaze: BBQ Glaze is een zoete, kleverige saus die aan het einde van de kooktijd op het vlees wordt aangebracht. Het karamelliseert en vormt een glanzende laag met rijke smaken, perfect voor ribs, kip en varkensvlees.
 • BBQ Guru: BBQ Guru is een temperatuurregelaar die de luchtstroom in je smoker of grill automatisch aanpast om een constante temperatuur te handhaven. Dit maakt het gemakkelijker om lange, langzame kookprocessen te beheren zonder constant toezicht.
 • BBQ Handschoenen: BBQ Handschoenen bieden bescherming tegen de hitte van de grill en hete oppervlakken. Ze zijn meestal hittebestendig en bieden een goede grip, waardoor je veilig kunt werken met hete roosters, pannen en gereedschap.
 • BBQ Mop: BBQ Mop is een grote kwast met lange, zachte haren die wordt gebruikt om grote hoeveelheden vloeistof op vlees aan te brengen tijdens het koken. Dit helpt het vlees vochtig en smaakvol te houden, vooral bij langzame kookmethoden.
 • BBQ Pit: BBQ AZ Pit is een grote, traditionele kookinstallatie voor het roken van vlees. vaak gebruikt in professionele settings of competities. Het biedt uitgebreide kookruimte en is ontworpen voor langzame, lang durende rookprocessen.
 • BBQ Skillet: BBQ Skillet is een gietijzeren pan die op de grill kan worden gebruikt. Het is ideaal voor het bereiden van bijgerechten, zoals groenten of aardappelen, die anders door de roosters zouden vallen.
 • BBQ Smoker Box: BBQ Smoker Box is een metalen doos waarin je rookhout plaatst en op de grill zet. Het genereert rook die het voedsel omhult en doordringt met rokerige smaken, zonder dat je een aparte smoker nodig hebt.
 • BBQ Temperature Controller: BBQ Temperature Controller is een apparaat dat automatisch de temperatuur van je grill of smoker regelt. Het past de luchtstroom aan om een constante temperatuur te behouden, wat essentieel is voor nauwkeurige kookresultaten.
 • BBQ Timer: BBQ Timer is een handige tool om kooktijden bij te houden. Veel timers hebben meerdere instellingen, zodat je verschillende gerechten tegelijk kunt beheren zonder ze te vergeten.
 • Beer Can Chicken Holder: Beer Can Chicken Holder is een rek dat een blikje bier en een hele kip op zijn plaats houdt tijdens het grillen. Het bier stoomt de kip van binnenuit, wat resulteert in sappig vlees en een knapperige huid.
 • Briketten: Briketten zijn geperste blokken van houtskool, meestal gemengd met bindmiddelen en brandversnellers. Ze branden gelijkmatig en langer dan gewone houtskool, waardoor ze ideaal zijn voor langdurig koken of roken. Briketten geven minder as af en zijn gemakkelijk aan te steken, wat ze gebruiksvriendelijk maakt.

C

 • Charcoal Basket: Charcoal Basket is een metalen mand waarin houtskool wordt geplaatst in een grill of smoker. Het helpt de houtskool georganiseerd te houden en zorgt voor een gelijkmatige verbranding en luchtstroom.
 • Charcoal Grill: Charcoal gril gebruikt houtskool als brandstof en biedt een authentieke BBQ-smaak. Het vergt meer aandacht en vaardigheid om de temperatuur te regelen dan gas- of elektrische grills, maar wordt geprezen om de diepe, rokerige smaken die het produceert.
 • Chimney Starter: Chimney StarterEen chimney starter is een cilindrische metalen koker die wordt gebruikt om houtskool snel en gelijkmatig aan te steken. Door de luchtcirculatie in de schoorsteenvorm kan de houtskool snel opgloeien zonder gebruik van aanstekers.
 • Caveman Style: Caveman style BBQ is een primitieve kooktechniek waarbij vlees direct op hete houtskool wordt gelegd zonder gebruik van een grillrooster. Deze methode zorgt voor een intens rokerige smaak en een unieke, knapperige buitenkant, terwijl het vlees van binnen sappig en mals blijft. Het is een terugkeer naar de meest basale en authentieke vorm van buiten koken, geïnspireerd door de oermens.

D

 • Drip pan: Drip Pan wordt onder het voedsel geplaatst om druipende vetten en sappen op te vangen. Dit voorkomt flare-ups en maakt schoonmaken eenvoudiger. De sappen kunnen ook worden gebruikt om smaakvolle sauzen of jus te maken.
 • Drip Tray: Drip Tray is een bakje dat onder het voedsel in een grill of oven wordt geplaatst om vet en sappen op te vangen. Het helpt flare-ups te voorkomen en maakt het gemakkelijk om heerlijke jus te maken.
 • Dry Rub: Dry Rub is een mengsel van droge kruiden en specerijen dat op het vlees wordt gewreven voordat het wordt gegrild of gerookt. Dry rubs kunnen variëren van zoet tot pittig en voegen een laagje smaak en textuur toe aan het vlees. Ze zijn een essentieel onderdeel van veel BBQ-recepten en helpen een smakelijke korst te vormen tijdens het koken

E

 •  Electric Smoker: een Electric Smoker gebruikt elektriciteit om een verwarmingselement aan te sturen dat rookhout verbrandt en rook genereert. Het is eenvoudig in gebruik, ideaal voor beginners en biedt consistente kookresultaten met minimale inspanning.

F

 •  Fire Pit: een Fire Pit is een open haard die buiten wordt gebruikt voor warmte, koken en sfeer. Het kan dienen als een centrale plek voor sociale bijeenkomsten en biedt een authentieke BBQ-ervaring.
 •  Fish Basket: Fish Basket is een speciaal ontworpen mand voor het grillen van vis. Het houdt de vis stevig vast en voorkomt dat delicate filets uit elkaar vallen of aan de roosters blijven plakken.

G

 •  Gas Grill: Een Gas Grill is een BBQ-apparaat dat propaan of aardgas gebruikt als brandstof. Het biedt snel en gemakkelijk temperatuurregeling en is ideaal voor spontane grillavonden. Gasgrills zijn meestal schoon, onderhoudsvriendelijk en snel op temperatuur.
 •  Grill Gazebo: Een Grill Gazebo is een overkapping die bescherming biedt tegen zon, regen en wind tijdens het grillen. Het creëert een comfortabele kookomgeving en beschermt je en je grill tegen de elementen.
 • Grill Grate: Een Grill Grate is het rooster waarop het voedsel wordt geplaatst tijdens het grillen. Kwaliteitsgrates zijn meestal gemaakt van gietijzer of roestvrij staal en zijn ontworpen om gelijkmatig te verwarmen en gemakkelijk schoon te maken.
 • Grill Lamp: Een Grill Lamp kan op de grill kan worden gemonteerd om het kookoppervlak te verlichten. Het is handig voor avond- of nachtelijke BBQ-sessies en zorgt ervoor dat je goed zicht hebt op je eten.
 • Grill Stone: Een Grill Stone of pizzasteen, is een hittebestendige steen die op de grill wordt geplaatst om pizza’s, brood en andere deegwaren te bakken. Het zorgt voor een gelijkmatige hitteverdeling en een knapperige korst.
 • Grill Thermometer: Met een Grill Thermometer meet de temperatuur binnenin de grill of smoker. Het helpt je om de juiste kookomgeving te behouden en voorkomt dat je grill te heet of te koud wordt.
 • Grill borstel: Een Grill Borstel is essentieel voor het schoonmaken van de grillroosters. Het verwijdert aangebakken voedsel en vetresten, wat helpt om de smaak van je volgende BBQ-sessie zuiver te houden. Borstels met roestvrijstalen borstelharen zijn bijzonder effectief en duurzaam.
 • Grill mat: Een grill mat is een hittebestendige mat die op de grillroosters wordt geplaatst. Het voorkomt dat voedsel blijft plakken en door de roosters valt en maakt schoonmaken eenvoudiger. Grillmatten zijn herbruikbaar en geschikt voor verschillende soorten BBQ’s.
 • Grillpan: Een grillpan is een handig hulpmiddel voor het grillen van kleinere of delicate stukken voedsel die anders door de roosters zouden vallen. Ze hebben gaten of sleuven die het mogelijk maken dat de warmte en rook het voedsel bereiken, terwijl het gemakkelijk om te draaien en te hanteren blijft.
 • Grill Plank: Een Grill Plank zoals cederhouten planken, worden gebruikt om voedsel op te bereiden en te roken. Ze geven een subtiele rooksmaak af en houden het voedsel vochtig. Planken moeten worden geweekt in water voordat ze op de grill worden geplaatst om verbranden te voorkomen.

H

 •  Heat Deflector: Een Heat Deflector is een accessoire dat directe hitte afbuigt, waardoor je voedsel indirect kunt koken. Het is essentieel voor low-and-slow BBQ-methoden en helpt bij het voorkomen van verbrande buitenkanten en rauwe binnenkanten.
 • Houtskool: Houtskool is een populaire brandstof voor BBQ’s vanwege de hoge temperaturen die het kan bereiken en de karakteristieke rooksmaak die het aan voedsel geeft. Het wordt gemaakt door hout te verhitten in een zuurstofarme omgeving, waardoor het meeste vocht en vluchtige stoffen worden verwijderd. Houtskool komt in verschillende vormen, zoals brokken en briketten.

I

 •  Indirect grillen: Indirect Grillen is een kooktechniek waarbij het voedsel niet direct boven de hittebron wordt geplaatst, maar ernaast. Deze methode is ideaal voor het langzaam garen van grotere stukken vlees, zoals ribben of hele kippen, omdat het voorkomt dat de buitenkant verbrandt voordat de binnenkant gaar is. Indirect grillen maakt gebruik van de convectiewarmte die rond het voedsel circuleert.
 • Injectiespuit: een Injectiespuit wordt gebruikt om marinades of vloeibare smaakstoffen direct in het vlees te spuiten. Dit zorgt voor diepere smaak en malsheid, vooral bij grotere stukken vlees zoals borst of ham.

J

 

K

 • Kamado: Een Kamado is een traditionele Japanse klei- of keramische oven, die nu populair is in de BBQ-wereld. Deze veelzijdige kooktoestellen kunnen worden gebruikt voor grillen, roken, bakken en braden. Ze staan bekend om hun uitstekende warmtebehoud en luchtstroomregeling, wat zorgt voor een gelijkmatige kooktemperatuur.
 • Kernthermometer: Kernthermometer specifiek ontworpen voor BBQ, kan vaak draadloos zijn en meerdere sensoren hebben. Het stelt je in staat om de interne temperatuur van verschillende stukken vlees tegelijk te monitoren, zonder de grill te openen en warmte te verliezen.

L

M

 • Marinade: Een Marinade is een vloeibare mix van kruiden, zuren (zoals azijn of citroensap), en oliën waarin vlees wordt gedrenkt om het smaak te geven en malser te maken. Marineren kan variëren van enkele uren tot een hele nacht, afhankelijk van het soort vlees en de gewenste smaakintensiteit. Marinades spelen een cruciale rol in het creëren van complexe en heerlijke BBQ-gerechten.
 • Meat Claws: Meat Claws zijn scherpe, klauwachtige gereedschappen die worden gebruikt om vlees uit elkaar te trekken, vooral bij het maken van pulled pork. Ze bieden een stevige grip en maken het gemakkelijk om grote stukken vlees te hanteren en te versnipperen.
 • Meat hook: Meat Hook of vleeshaak, is een haakvormig gereedschap waarmee je grote stukken vlees kunt optillen en verplaatsen. Het biedt een stevige grip en maakt het hanteren van zware of grote stukken vlees gemakkelijker en veiliger.

N

O

 

P

 •  Pellet Grill: Een Pellet Grill gebruikt samengeperste houtpellets als brandstof, die via een schroefmechanisme naar een verbrandingskamer worden gevoerd. Het biedt de smaak van houtgestookt koken met de precisie en eenvoud van elektrische bediening.
 • Pitmaster: Een Pitmaster is een meester in het bereiden van BBQ, vaak met jarenlange ervaring en diepgaande kennis van technieken en apparatuur. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheren van de vuurhaard (de “pit”) en het roken van vlees tot in de perfectie. Pitmasters worden vaak gezien als de autoriteit op het gebied van BBQ en worden gerespecteerd om hun kunde en toewijding aan het ambacht.
 • Probe Thermometer: Probe thermometer heeft een lange, dunne sonde die in het vlees wordt gestoken om de interne temperatuur te meten. Het is een essentieel gereedschap voor nauwkeurig koken en het vermijden van over- of ondergaren.
 • Professional: Een Professional in de BBQ-wereld heeft uitgebreide kennis en vaardigheden op het gebied van grillen, roken en bereiden van vlees. Ze gebruiken hoogwaardige apparatuur en technieken om de beste resultaten te bereiken. Hun expertise strekt zich uit tot het begrijpen van verschillende soorten vlees en marinades.

R

 •  Reverse Searing: Reverse Searing is een kooktechniek waarbij vlees eerst langzaam op een lage temperatuur wordt gegaard en vervolgens op hoge temperatuur kort wordt dichtgeschroeid. Deze methode zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaar wordt en een perfecte korst krijgt. Het is vooral populair voor dikke steaks en grote stukken vlees.
 • Rookhout: Rookhout wordt gebruikt om extra smaak toe te voegen aan gegrild of gerookt voedsel. Het komt in verschillende soorten, zoals eiken, hickory, appel en kers, die elk een unieke smaak afgeven. Het toevoegen van rookhout kan het BBQ-gerecht een diepere, rijkere smaak geven.
 • Rotisserie: Een rotisserie is een draaiend spit dat wordt gebruikt om grote stukken vlees, zoals kip of lamsbout, gelijkmatig te roosteren. Het rotatiesysteem zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaar wordt en een knapperige buitenkant krijgt.

S

 •  Searing Burner: Een Searing Burner is een krachtige brander die extreem hoge temperaturen kan bereiken. Het wordt gebruikt om vlees snel dicht te schroeien, wat resulteert in een smaakvolle korst en sappige binnenkant.
 • Skewers: Skewers of spiesjes, worden gebruikt voor het rijgen van vlees, groenten en fruit voor het grillen. Ze zijn er in verschillende materialen, waaronder hout en metaal, en maken het gemakkelijk om gemengde gerechten zoals kebabs te bereiden.
 • Smoke Ring: Een Smoke Ring is de roze rand net onder de korst van gerookt vlees, veroorzaakt door chemische reacties tussen het vlees en rookgassen. Het is een kenmerk van goed gerookt vlees en wordt gezien als een teken van een vaardige pitmaster.
 • Smoker Thermometer: Met een Smoker Thermometer meet de temperatuur binnenin een smoker. Het helpt je om de juiste kooktemperatuur te handhaven en voorkomt dat je voedsel te gaar of onvoldoende gaar wordt.
 • Smoker Tube: Een Smoker Tube is een buisvormig accessoire dat wordt gevuld met rookpellets en in de grill wordt geplaatst. Het genereert rook voor een langere periode, wat ideaal is voor koud roken of het toevoegen van extra rooksmaak.
 • Smoking Chips: Smoking Chips zijn kleine stukjes hout die worden gebruikt om rook te genereren tijdens het grillen. Ze komen in verschillende houtsoorten, zoals hickory, mesquite en appel, die elk hun eigen unieke smaakprofiel aan het voedsel geven.
 • Smoking Planks: Smoking Planks zijn dunne, houten planken waarop voedsel wordt geplaatst om te roken. Ze geven een subtiele rooksmaak af en houden het voedsel vochtig. Veelgebruikte houtsoorten zijn ceder, esdoorn en kers.
 • Sous Vide: Sous Vide is een kooktechniek waarbij voedsel vacuümverpakt en langzaam in een waterbad op een constante, lage temperatuur wordt gekookt. Na het sous vide koken kan het vlees kort worden dichtgeschroeid op de grill voor extra smaak en textuur.
 • Spare Rib Rack: Een Spare Rib Rack is een rek waarin ribben verticaal worden geplaatst voor gelijkmatig koken. Het maakt optimaal gebruik van de ruimte in de grill en zorgt ervoor dat de ribben gelijkmatig worden gaar.
 • Spatel: Een Spatel is handig voor het omdraaien van burgers, visfilets en andere delicate items op de grill. Een goede BBQ-spatel is stevig, heeft een breed blad en een lange steel om je handen veilig van de hitte te houden.

T

 •  Tangen: Tangen zijn lange, stevige gereedschappen die worden gebruikt om vlees en groenten op de grill te draaien en te verplaatsen. Ze bieden een goede grip en zorgen ervoor dat je handen op veilige afstand van de hitte blijven. Kwaliteitstangen zijn meestal gemaakt van roestvrij staal en hebben een comfortabele grip.
 •  Thermometer: Een Thermometer is een onmisbaar gereedschap voor elke BBQ-liefhebber. Het zorgt ervoor dat vlees op de juiste temperatuur wordt gekookt, waardoor je voorkomt dat het te gaar of niet gaar genoeg is. Digitale thermometers geven snel en nauwkeurig de interne temperatuur van het vlees aan.

V

 • V-Rack: Een V-Rack is een metalen rek dat wordt gebruikt om ribben verticaal te houden tijdens het roken. Dit zorgt voor een gelijkmatige hitteverdeling en maakt het mogelijk om meerdere ribstukken tegelijk te bereiden.
 • Ventilatierooster: Een Ventilatierooster op een BBQ of smoker zijn cruciaal voor het regelen van de luchtstroom en daarmee de temperatuur. Door de roosters te openen of te sluiten, kun je de zuurstoftoevoer en de hitte van je kooktoestel controleren en aanpassen.

W

 •  Water Pan: Een Water Pan wordt in een smoker geplaatst om vocht toe te voegen aan de kookomgeving. Dit helpt om het vlees vochtig te houden en voorkomt uitdroging tijdens het langdurig roken.
 • Wood Pellets: Wood pellets zijn kleine, samengeperste houtstukjes die worden gebruikt als brandstof in pellet grills. Ze bieden een schone, efficiënte verbranding en zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten voor diverse rooksmaakprofielen.

   

X

 • X-factor:De X-factor in BBQ verwijst naar de unieke, geheime ingrediënten of technieken die een pitmaster gebruikt om hun BBQ uitzonderlijk te maken. Het is wat hun gerechten onderscheidt van anderen.

Y

 • Yoghurt Marinade: Een yoghurt marinade gebruikt yoghurt als basis om vlees te malsen en smaak toe te voegen. Het is bijzonder effectief voor kip en lam, en geeft een romige, tangy smaak.
 

Z

 • Zone kokenZone koken is een grilltechniek waarbij verschillende temperatuurzones op de grill worden gecreëerd. Dit maakt het mogelijk om voedsel te searen op hoge hitte en vervolgens langzaam te garen op lagere hitte.