houtskool of briketten kopen

Houtskool of briketten kopen?

Houtskool of briketten kopen? Wist je dat Nederland van oudsher een brikettenland is? Dat was nog de tijd dat we alleen maar hamburgers en speklappen veel te lang op de bbq lieten liggen met een zwart stukje vlees als resultaat.

Waarom gebruikten we eigenlijk toen vooral briketten? Simpel: het was goedkoop. Briketten waren een reststroom bij de productie van houtskool. En om het goedkoop te maken werd de houtskoolpoeder aangevuld met bijvoorbeeld zand of een andere substantie. Het was in ieder geen 100% houtskool briket.

BBQ-en anno 2021

De afgelopen jaren hebben wij Nederlanders een inhaalslag gemaakt als het om bbq-en gaat. Het simpele grilletje is vervangen of aangevuld met kamado’s van Big Green Egg/ Bastard, mooie kettle bbq’s van oa Weber, smokers en ga zo maar door. En met die hardware ontwikkeling is het aanbod van brandstof ook in beweging gekomen.

Achter het aanbod van houtskool zitten weer verschillende houtsoorten. Iedere houtsoort heeft zo zijn eigen eigenschappen. Van hardhout uit tropische gebieden tot loofbomen uit Europa. Steeds vaker willen mensen weten wat er in de zak zit. Waar komt het vandaan? Het besef daalt neer dat houtskool met grote zware stukken uit verre oorden langzaam tot het verleden behoort.

Maar goed, je hebt een mooie bbq en een goed stuk vlees, wat dan? Wanneer koop je nou houtskool en wanneer briketten?

Briketten

Briketten zijn samengeperst en hebben zodoende een hoge dichtheid. Hoge dichtheid maakt dat het wat minder makkelijk aangaat, alhoewel een firestarter dat probleem goeddeels wegneemt tegenwoordig. Je krijgt binnen 10 min je kolen aan de praat. De hoge dichtheid van de briketten zorgt weer voor een langere brandduur. De maximale temperatuur die behaalt kan worden ligt dan weer lager.

Houtskool

Houtskool gaat in de regel makkelijker aan. Maar ook nu weer, pak je houtsoorten van (sub)tropische origine dan zijn de stukken zwaar (hoge dichtheid) en gaan minder snel aan. De gemiddelde temperaturen die met houtskool te behalen zijn, liggen weer hoger.

Zoals vaker, is dus een simpele vraag niet even simpel te beantwoorden. Wij gaan dan ook uit van de belangrijkste basisvraag:
 Hoe ga je het bereiden?

De indirecte methode

Wij, bij ECHT® Houtskool & Briketten, vinden dat wat je ook maakt, start met de indirecte methode. Dus leg je bereiding niet direct boven het vuur. Dat zorgt voor een mooie geleidelijke garing. Gebruik niet teveel kolen of briketten bij kettle bbq’s. Een goede thermometer die de temperatuur in de bbq bijhoudt geeft veel inzicht. En zet de deksel op de bbq (als je geen kamado gebruikt). Het vuur werkt dan veel efficienter.

Wanneer briketten gebruiken?

Wil je dan bijv. een mooi stuk brisket maken op een kettle bbq (niet gebruikelijk, maar wel zeker de moeite waard), koop dan houtskool briketten. Waarom? Dan kun je je bbq vullen met briketten en een deel ervan aansteken. De rest van de briketten worden dan geleidelijk aangestoken (snake methode) en kun je zonder bijvullen 8-9 uur bbq-en.

Wanneer houtskool gebruiken?

Kies je ervoor om lekker rood vlees (als tomahawk of tournedos) te bereiden dan zijn verschillende houtskoolsoorten interessant. Houd je meer van een wat zwaardere houtsmaak dan is de Spaanse steeneik een goeie variant (ECHT® Expert). Wil je meer neutraal blijven is de Europese mix van eik, beuk en haagbeuk goed (ECHT® Professional). Of de Marabu (ECHT® Specialist) uit Cuba goed met een langere brandduur.

Als laatste: kan je nu wel of niet briketten in een kamado doen?

Absoluut, zolang het maar ECHT® goede houtskool briketten zijn!

Heb je interesse? Bekijk ons assortiment ›

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *