BBQ seizoen

BBQ Seizoen gaat beginnen; maak je BBQ klaar!

Het BBQ seizoen gaat weer beginnen! Hier en daar hebben we de eerste pluimpjes rook alweer op zien stijgen uit de tuinen. De zon begint te schijnen, dus het is weer tijd voor het BBQ seizoen! De eerste zonnestralen worden al sterker en dat betekent toch echt dat de echte BBQ liefhebbers zich ondertussen klaar mogen gaan maken voor een nieuw BBQ seizoen. 🔥

Het is prettig als je de BBQ er zo bij kan pakken als het mooi weer is, dus maak nu alvast je BBQ in orde. Het team van ECHT Houtskool geeft je graag een aantal tips om je BBQ zomer klaar te maken!.

1. Controleer je BBQ van top tot teen

In de meeste gevallen heeft de BBQ een aardig tijdje stil gestaan. Je verwacht het misschien niet, maar juist als de BBQ opgeslagen staat kan er van alles mis mee gaan. De kwaliteit van het hout kan ineens gaan afnemen, moeren en veren die vast zitten of gebroken onderdelen. Het is daarom belangrijk om de BBQ helemaal te controleren. Zitten alle bevestigingen nog goed? Zitten er geen barsten in? Staat de BBQ nog volledig stabiel? Loop alles even na en, indien nodig, fix wat er kapot of van slechte kwaliteit is. Is de barbecue niet meer te redden? Dan koop je natuurlijk het best een nieuwe.

2. Even aan de slag met de poetsdoek

Vaak staat de barbecue langere tijd opgeslagen in een schuur, berging of misschien wel op zolder. In vrijwel alle gevallen raakt de barbecue in deze periode vervuild, dus het is goed om even goed schoon te maken. Neem een zachte doek om de buitenzijde van een houtskool barbecue even goed schoon te maken en van stof te ontdoen. Je kunt de stoffer gebruiken om de laatste asrestjes van vorig BBQ seizoen weg te halen. De kuip reinig je het best met behulp van een schone doek, warm water en een beetje afwasmiddel. Zitten er nog aangekoekte etensresten aan? Dan kun je dit het best met staalwol verwijderen.

3. Werkt alles nog veilig?

Tijd om te checken of alles nog veilig werkt, zoals het hoort. Heb je een zuilmodel? Dan is het goed om even te checken of er geen gaten zijn ontstaan in de paal. Controleer direct eventueel aanwezige handvatten en controleer of het aanmaaksysteem van de houtskool barbecue nog werkt zoals dat moet.

bbq klaarmaken

4. Het reinigen van het rooster

Het rooster kan tijdens de opslagperiode ontzettend vies worden. Vaak heb je last van behoorlijk wat spinnenwebben of schimmels. Daarnaast is er stof en vuiligheid aan gaan kleven, eenvoudigweg omdat het rooster bij het opbergen nog wat plakkerig was. Met warm water, afwasmiddel en een zacht borsteltje of sponsje is het zo weer schoon. Kijk wel uit met het gebruik van harde borstels of (schuur)sponzen. Deze kunnen de toplaag van het rooster beschadigen. Je kunt het rooster ook flink laten schoonbranden door je BBQ goed op te stoken.

5. Laat je barbecue aan de lucht drogen

Na een flinke reiniging is de barbecue vochtig. Plaats deze buiten, als het kan in de zon, om op te drogen. Wanneer je de vochtige barbecue zo weer opbergt, en er een hoes overheen doet om de BBQ schoon te houden, dan ontstaat het risico op schimmel, bijvoorbeeld door condensvorming. Dit voorkom je door de barbecue gewoon aan de lucht te laten drogen.

Heb je alles compleet voor je eerste BBQ-feestje?

Nu de barbecue schoon is, is het goed om even na te lopen of je alles compleet hebt voor als het moment eenmaal daar is. Heb je nog genoeg houtskool? Heb je misschien geen vleesvork meer of ontbreekt het aan scherpe messen? Natuurlijk kun je de nodige accessoires bij ons bestellen, inclusief houtskool van de beste kwaliteit. Bestel direct voordelig in onze webshop of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies.