WAAR HET ECHT OM GAAT

ECHT® DUURZAME BRON HOUTSKOOL & BRIKETTEN

Ons doel met de oprichting van ECHT® duurzaam Houtskool & Briketten is altijd geweest om betere houtskool en briketten op de markt te brengen. Maar wat bedoelen we eigenlijk met beter? Allereerst willen we dat het hout als grondstof op een eerlijke manier is verkregen. Nog steeds komt het overgrote deel van de houtskool uit Afrika en Zuid Amerika waarbij het hout illegaal gekapt wordt en er geen verantwoord bosbeheer plaatsvindt. Dat moet anders.

BBQ Set

SPECIAAL VOOR JOU

SPECIALISTEN

Daarom proberen we in eerste instantie altijd te kiezen voor FSC 100% gecertificeerde houtbronnen.Maar hoe meer we een houtskool specialist wilden worden, hoe meer verschillende soorten houtskool we wilden aanbieden. En niet iedere soort houtskool is met FSC certificering te krijgen. Daarbij kun je denken aan kokosbriketten, of Marabu houtskool. Bij deze soorten wordt juist gebruikt gemaakt van reststromen (kokos) of snoeihout. Niet FSC gecertificeerd, maar ook zonder illegale houtkap. Kortom, als het om de grondstoffen gaat (hout), kiezen we waar mogelijk voor hout uit FSC 100% gecertificeerde bossen en anders voor hout dat altijd legaal verkregen is op een duurzame manier.

WAAROM DUURZAAM FSC® GECERTIFICEERD HOUT?

Voor de producten van ECHT® is het gebruik van FSC® gecertificeerd hardhout zeer belangrijk. Hiermee dragen wij bij aan verantwoord bosbeheer. FSC®, de Forest Stewardship Council® (Raad voor Goed Bosbeheer), is een internationale organisatie, die verantwoord bosbeheer stimuleert. 
 
Dit betekent bescherming van het leefgebied van planten en dieren en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Maar ook op hout oogsten en geld verdienen mét behoud van het bos. Een goed beheerd bos loopt minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw.
 

ECHT® maakt daar waar mogelijk gebruik van FSC® gecertificeerd hout, voorzien van het FSC® keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Onze FSC aansluitidentificatie code is: CU-COC-828058-R.

ECHT® VOORDELEN

ECHT® Houtskool en Briketten voldoen aan de hoogste eisen van enthousiaste barbecuegebruikers. Wij hebben de voordelen voor je op een rij gezet:

 
 

ECHT® DUURZAME PRODUCTIE VAN HOUTSKOOL & BRIKETTEN

Tijdens het productieproces wordt het (FSC gecertificeerde) hout niet verbrand maar verkoold. Mbv pyrolyse vindt er verkoling plaats. Daarbij wordt er op 2 manieren geproduceerd: de horizontale en verticale methode.

Verticale methode

Bij de verticale methode gaat het hout eerst in een silo waar het voldoende gedroogd wordt. Want hout houdt heel veel vocht vast. Nadat het hout goed is gedroogd gaat het in de tweede silo. Dit is een oven die 500 graden heet is. In deze hitte verkoolt het hout, maar komen ook gassen vrij die opgeslagen zitten in het hout. Het mooie is dat deze gassen afgevangen worden en als brandstof worden gebruikt om het hout te drogen en te verkolen. Het resultaat is hoogwaardige houtskool. Echter met gemiddeld kleinere stukken. Want doordat het hout steeds van boven naar beneden wordt geduwd breekt het houtskool af. Maar in dit afgesloten en circulaire proces blijft zelfs zoveel energie over dat wat overblijft doorgestuurd wordt naar het energienet. Huishoudens gebruiken deze energie voor verwarming van hun huizen. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een energiecentrale is die ook nog houtskool en briketten maakt.

Horizontale methode

De tweede manier is de horizontale manier. Ook hier wordt weer op basis van pyrolyse het hout verkoold, maar wordt het hout horizontaal in de verkolingskamers gelegd. Voordeel van deze methode is dat het resultaat grotere stukken houtskool oplevert.

ECHT Houtskool 2.5kg FSC100%
Terug naar boven
Product has been added to your cart