Pizza op BBQ

Pizza maken op de BBQ; zo doe je dat!

Een pizza maken op de BBQ is zeker mogelijk, maar dan is het wel belangrijk om goed te weten hoe je dat moet doen. Voor je het weet is de bodem van je pizza compleet zwart en rijp voor de prullenbak. Zonde! Wij geven je graag inzicht in de beste manieren om een pizza te maken op de barbecue.

Gebruik nooit directe hitte om verbranding te voorkomen

Een pizza heeft een grote, platte bodem die snel kan verbranden. Je hebt een zeer hoge temperatuur nodig om je pizza goed te krijgen, namelijk ongeveer 300 graden Celsius, en dit betekent dat het risico al snel ontstaat dat je pizzabodem verbrandt. Daarom is het belangrijk om in geen geval directe hitte te gebruiken. Wanneer je een pizzasteen verhit tot deze temperatuur, dan verbrandt je pizzabodem vrijwel gegarandeerd.

Slim gebruik maken van indirecte hitte

Om op de juiste manier een pizza op de BBQ te maken heb je dus indirecte hitte nodig. Maak je gebruik van een ketelbarbecue? Dan verdeel je het houtskool langs de buitenzijde van het kolenrooster, waardoor er geen brandend houtskool in het midden van het rooster te vinden is. Na het aansteken van de kolen plaats je de pizzasteen goed in het midden van het rooster voor indirecte verhitting. Maak je gebruik van een kamado? Dan is het eigenlijk nog makkelijker om voor indirecte verhitting te zorgen. Je kunt dan namelijk eerst je heat deflector of je platesetter gebruiken voordat je de pizzasteen op het rooster plaatst.

Zorg voor voldoende snelheid

Ligt je pizzasteen al een tijdje op te warmen op het rooster en begin je eigenlijk dan pas met het bereiden van je pizza? Dan ben je te laat. Het is belangrijk om niet te lang te wachten, vooral omdat de pizzasteen ineens heel erg heet kan worden en daarmee alsnog de bodem van je pizza kan verbranden. Zodra de juiste temperatuur van 300 graden is bereikt in de barbecue plaats je de pizza op de pizzasteen.

Laat je pizza niet te lang op de pizzasteen liggen

Wees je ervan bewust dat een pizza relatief snel klaar is wanneer je deze op de barbecue klaarmaakt met een temperatuur van 300 graden. Dit is wel even iets anders dan een pizza uit de oven, waarbij de temperatuur meestal tussen de 180 en 200 graden ligt. Je wilt een knapperige, gare bodem en geen bodem met zwarte plekken, of erger. Houd de pizza goed in de gaten, want deze is al binnen 5 minuten klaar. Met het oog hierop is het dus ook belangrijk om de pizza niet te beleggen met producten die veel langer de tijd nodig hebben om goed gaar te zijn.

Zorg voor goed houtskool!

Diverse soorten houtskool zijn van onvoldoende kwaliteit om dergelijke hoge temperaturen te bereiken en vast te houden. Als je echt wilt zorgen voor een goede, lekker knapperige pizza van de barbecue, dan heb je ook echt goede houtskool nodig. Dit bestel je natuurlijk voordelig bij ons. Bestel direct online in onze shop tegen een mooie prijs. Wil je eerst meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren en adviseren je graag.