Hoe de BBQ aansteken

Hoe Steek je de BBQ aan? | De 3 verschillende manieren

Hoe steek je nu de bbq op een veilige manier aan? Het begint steeds mooier weer te worden en uit de verschillende tuinen zie je steeds meer de rook van BBQ’s walmen. Jij wilt dan weten hoe je dan op een snelle, veilige en efficiënte manier je BBQ aansteekt. In dit artikel laten we je de verschillende manieren zien hoe je op een veilige manier de BBQ kan aansteken. Wij hebben de 3 manieren ook gefilmd zie het resultaat onderaan de pagina.

 

BBQ aansteken met aanmaakblokjes (directe manier)

De meest bekende en  eenvoudige manier om een BBQ aan te steken is om de briketten of de houtskool direct aan te steken met een aanmaakblokje of wokkel. Het aansteken van de BBQ op de juiste manier is van cruciaal belang voor het bereiken van optimale resultaten tijdens het grillen. Een correcte ontsteking zorgt voor een gelijkmatige hitteverdeling en voorkomt dat je vlees of groenten verbranden. Bovendien kan een verkeerde ontsteking methode leiden tot onaangename smaken in je gerechten. Met onze ECHT® Aanmaakhoutwol heb je geen last van nare en chemische geurtjes.Omdat uiteraard de houtwol 100% natuurlijk is en gemaakt van écht hout afkomstig uit FSC gecertificeerde bossen. De was is 100% natuurlijk en plantaardig. De 32 aanmaak houtkrullen branden langer dan andere aanmaakblokjes en stinken niet. 

ECHT warmtezones barbecue

BENODIGDHEDEN:

 • BBQ (Kamado of ketel BBQ)
 • ECHT® houtskool
 • 1 of meerdere aanmaakwokkels of aanmaakblokjes

Stap 1.
Vul de BBQ met het aantal briketten of houtskool dat jij inschat nodig te hebben voor jouw BBQ sessie. Zet vervolgens de schuiven van de BBQ aan de onderzijde helemaal open. Zodat er veel zuurstof bij de
briketten of houtskool kan komen.

Stap 2.
Leg vervolgens een aantal aanmaakwokkels of aanmaakblokjes tussen de briketten. Zorg dat deze niet “stikken” tussen de lagen briketten of houtskool. Steek met een lange aansteker de wokkels of blokjes aan. Laat nu het vuur zijn werk doen.

Stap 3.
Na ongeveer 10 minuten zijn de wokkels uitgebrand en zal je als de eerste witte aslaag gaan zien op de houtskool. Laat dit nog zo’n 10 minuten met rust zodat de briketten of houtskool door kunnen gloeien. Op dit moment ben je ongeveer 20 minuten onderweg. Je kan nu de brandende delen een beetje verplaatsen zodat deze gloeiende kolen de andere kolen gaan aansteken en zo de warmte wordt doorgegeven.

Op dit moment is de BBQ klaar voor gebruik en kan je gaan genieten!

Snel en gemakkelijk: Gebruik van een BBQ-starter

Wil je liever snel en gemakkelijk aan de slag met je BBQ? Dan is het gebruik van een BBQ-starter een goede optie. Een BBQ-starter is een cilindervormig apparaat dat je vult met houtskool of briketten. Plaats enkele aanmaakblokjes of aanmaakwokkels onderaan de BBQ-starter en steek deze aan. Binnen 15-20 minuten zal de houtskool volledig ontstoken zijn en kun je het overbrengen naar de barbecue. Dit is een handige methode die minder gedoe en wachttijd vereist. Hoe je dit exact doet leggen we hieronder aan je uit.

BENODIGDHEDEN:Briketten starter aansteken

 • BBQ (gebruik geen briketten in de Kamado)
 • ECHT® houtskool of briketten
 • BBQ-starter
 • 1 of 2 Aanmaakwokkels of aanmaakblokjes

Stap 1.
Neem een BBQ starter en zet deze in een lege BBQ. Dit zodat de fijne stukjes houtskool niet op je mooie terras terecht komen. Zet de schuifjes aan de onderzijde open.

Stap 2.
Vul de BBQ-starter met het benodigde aantal briketten of houtskool. Leg vervolgens één of twee aanmaakwokkels onder in de starter en steek deze met een lange aansteker aan. Zet dan de gevulde BBQ starter over de wokkels en laat dit nu zo staan. De vlammen raken de onderkant van de briketten of houtskool en brand op deze manier langzaam naar boven.


Stap 3.
Na ongeveer 15-20 minuten zullen de bovenste kooltjes branden en er een wit as laagje zichtbaar zijn. Dit is het moment om de hete kolen uit te strooien in de BBQ.

⚠️ Let op doe voor de veiligheid een handschoen aan als je de kolen uit de starter in de BBQ strooit. Hou ook rekening met de windrichting. Er komen namelijk kleine “vonkjes” brandend kool uit de starter.

Je kan boven op de brandende kolen nieuwe kolen leggen als je voor een lange BBQ sessie zou gaan. 

Gebruik een Looftlighter om snle je BBQ aan te steken

Een efficiënte en tijdbesparende manier om kolen voor je BBQ aan te steken, is het gebruik van een Looftlighter. Een Looftlighter is een handig hulpmiddel dat een krachtige stroom hete lucht produceertMet de Looftlighter je BBQ aansteken om de kolen snel te ontsteken. Bovendien elimineert de Looftlighter de noodzaak van aanmaakblokjes of chemicaliën, waardoor het een milieuvriendelijke optie is. Ontdek de voordelen van het gebruik van een Looftlighter en geniet snel en gemakkelijk van een perfect aangestoken BBQ. Het enige nadeel is dat je wel een stopcontact 🔋 in de buurt moet hebben om de Looftlighter te kunnen gebruiken.

BENODIGDHEDEN:

 • BBQ
 • ECHT® houtskool of briketten
 • Looftlighter
 • ( 🔌 Stopcontact in de buurt)

Stap 1.
Vul jouw BBQ met houtskool of briketten. Gebruik zoveel als jij denkt dat nodig is voor jouw BBQ sessie.

Stap 2.
Steek de Looftlighter in het stopcontact. Richt het einde waar de hete lucht uitkomt op het houtskool of briketten die jij wilt laten branden. Zet nu de Looftlighter aan en houd ongeveer 1 minuut lang de Looftlighter op dezelfde plek. Deze wordt nu snel verhit en zodra het heet genoeg is zie je dat het houtskool of de briketten beginnen te gloeien en branden.

Stap 3.
Wil je op meerder plekken in je BBQ een hittebron hebben dan kan je er voor kiezen om die gebieden ook aan te steken met de Looftlighter. Zo niet, dan kan je een beetje de brandende houtskool verdelen zodat de andere houtskool ook gaat branden.

Op deze manier is het aansteken van je BBQ een koud kunstje. Deze methode is ideaal voor mensen die graag tijd willen besparen en direct willen genieten van een heerlijke BBQ-maaltijd.

Video BBQ aansteken