BBQ feestje? Zoveel moet je bakken per persoon!

We kennen het eigenlijk allemaal. Je geeft een BBQ feestje en uiteindelijk blijft er ontzettend veel eten over. Zonde, vooral omdat je veel producten niet kunt bewaren als ze al uit de koeling zijn gehaald. We halen eigenlijk altijd te veel in huis… herkenbaar? Wij gaan je helpen! 🔥

Je hoeft zeker geen eten onnodig weg te gooien als je een goede voorbereiding hebt. Het begint natuurlijk met goede houtskool voor in de BBQ. Daarna moet je gaan kijken naar het aantal personen dat gaan komen. Dan weet je vervolgens hoeveel je moet bakken / inkopen per persoon. Het team van ECHT geeft je graag een aantal handige tips.

Samenstelling van de groep

Er zijn een aantal eerste factoren om op te letten bij het bepalen hoeveel eten je nodig hebt voor een geslaagde BBQ met vrienden en/of familie. Dit zijn:

  • Samenstelling van groep
  • Tijdstip van de BBQ
  • Hoeveel gangen zijn er?
  • Welke drankjes zijn er?
  • Zijn er mensen met voedselallergieën

Kijk eerst naar de samenstelling van de groep. Mannen eten meer dan vrouwen en vrouwen eten meer dan kinderen, over het algemeen. Op welk moment van de dag wordt alles uitgeserveerd? Hoe later op de dag, hoe meer je nodig hebt. Kijk naar de manier waarop je vormgeeft aan je BBQ-feest. Ga je aan de slag met voorafjes of begin je direct met het ‘grote’ werk? Als je voorafjes en een toetje hebt, dan heb je minder van de grotere producten nodig. Bepaal ook of je alcohol gaat schenken. Mensen die alcohol drinken tijdens het eten, eten meer. Tot slot, bepaal ook of het nodig is om voor bepaalde mensen rekening te houden met beperkingen, zoals voedselallergieën.

Plan iets meer dan je nodig hebt

Iets meer eten in huis hebben dan je daadwerkelijk uitserveert is altijd goed. Het laatste wat je wilt is dat je door je vlees / vis heen bent en bepaalde mensen nog trek hebben. Plan dus altijd iets meer dan je nodig hebt, want restjes kun je zelf nog opmaken de volgende dag of gewoon aan je gasten meegeven.

👉 Een handige vuistregel om aan te houden bij een BBQ is ongeveer 400 gram vlees/vis per persoon (ongebakken gewicht).

Bedenk je hierbij ook dat het gewicht van bijvoorbeeld botten in vlees komt te vervallen. Voor drankjes kun je de vuistregel nemen van ongeveer twee drankjes per persoon per uur.

Handige weetjes over eet snelheid

Ga je voorgerechtjes serveren? Dan houdt je rekening met 4 hapjes per uur per persoon. Voor rijst en granen kun je 3 ons per persoon aanhouden als je het als bijgerecht serveert. Serveer je het als hoofdgerecht, dan kies je voor 6 ons per persoon. Kies voor 8 gram aan gevogelte, vlees of vis als je een enkel hoofdgerecht hebt. Heb je meerdere hoofdgerechten, dan beperk je de hoeveelheid tot 6 gram per persoon. Voor aardappelen houdt je per persoon 5 ons aan, voor groenten 4 ons en voor bonen 2 ons. Maak je pasta als hoofdgerecht, dan gebruik je 8 ons per persoon. Deze hoeveelheid kun je halveren als het gaat om een bijgerecht. Vul je aan met salade? Houd dan rekening met 5 ons per persoon.

Bereid zo veel mogelijk voor

Je kunt al veel producten voorbereiden voor het BBQ-feest van start gaat. Denk aan het maken van sauzen, het marineren van vlees met een rub of bijvoorbeeld aan het maken van spiesjes. Ook salades kun je al prima vooraf maken. Een beetje citroen helpt voorkomen dat verse producten gaan verkleuren voor het BBQ-feest begint. Hoe meer je voorbereidt, hoe minder je hoeft te stressen tijdens het feestje zelf. Dan heb je zelf ook een leuke tijd tijdens het barbecueën. Dat is ook belangrijk!

Gebruik houtskool van de beste kwaliteit

Je wilt natuurlijk dat alle gerechten van de barbecue gewoon vol van smaak zijn. Geef je gerechten een extra smaaksensatie mee door gebruik te maken van de beste houtskool. Dit bestel je natuurlijk eenvoudig online bij ons. Je hebt de keuze uit meerdere varianten van de beste kwaliteit. Wil je meer informatie of heb je advies nodig bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.