Beschimmelde BBQ schoonmaken

Schimmel in de BBQ: Oorzaken, Gevolgen, en Preventie methoden

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.20.2″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”0px||4px|||” collapsed=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Tekst” _builder_version=”4.20.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”]

Het BBQ-seizoen gaat weer bijna starten, ben jij er al klaar voor? Maar wat als je de deksel van je BBQ optilt en schimmel aantreft? Schimmel in de BBQ kan een serieus probleem zijn en kan zowel de smaak van je eten als je gezondheid beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de oorzaken en gevolgen van schimmel in de BBQ en geven we tips over hoe je het kunt voorkomen. En als klap op de vuurpijl hebben wij een kamado gevonden die extreem vervuild was met schimmels. Deze hebben we aangepakt en schoongemaakt, bekijk de video voor de stappen en het eindresultaat.

Schimmels ontdekt in de BBQ

Wanneer je schimmel in de BBQ ontdekt, is het belangrijk om te weten hoe je ermee moet omgaan. Schimmel is een micro-organisme die zich snel verspreidt en in staat is om toxines te produceren die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe schimmel in de BBQ ontstaat, welke gevolgen het kan hebben en hoe je het kunt voorkomen.

Zoals hierboven gezegd zijn schimmels micro-organismes dat zich verspreidt door middel van sporen. Het gedijt goed in vochtige omgevingen en voedt zich met organisch materiaal zoals houtskool, vlees, vetten en groenten. Schimmel kan zich overal in de BBQ verspreiden, inclusief in de deksel, het rooster, aslade en op houtskool en briketten.

⚠️ Heb je schimmel ontdekt en ga je de bbq schoonmaken? Zet dan een mondmasker op, bij het schoonmaken verspreiden de schimmels zich ook via de lucht. Om deze niet in te ademen adviseren wij het gebruik van een mondkapje 😷.

Borstel het bbq rooster schoon

Oorzaken van schimmel in de BBQ

Er zijn verschillende oorzaken van schimmel in de BBQ, waaronder:

Vochtigheid
De belangrijkste oorzaak van schimmel in de BBQ is vochtigheid. Als de BBQ niet goed wordt afgedekt of opgeslagen, kan er vocht binnenkomen en zich ophopen. Dit kan leiden tot de groei van schimmel.

Slechte ventilatie
Een slechte ventilatie kan er ook voor zorgen dat schimmel in de BBQ groeit. Als er niet voldoende luchtstroom is, kan vocht zich ophopen en kunnen sporen zich verspreiden.

Slecht onderhoud
Een BBQ die niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan ook schimmel aantrekken. Resten van voedsel en vet kunnen vocht vasthouden en een voedingsbodem vormen voor schimmel.

 

Gevolgen van schimmel in de BBQ

Schimmel in de BBQ kan een aantal gevolgen hebben, waaronder:

Smaak van het eten
Schimmel kan een onaangename smaak aan het eten geven. Dit kan zowel de smaak van het vlees als de sauzen beïnvloeden.

Gezondheidseffecten
Schimmel kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Sommige schimmels kunnen toxines produceren die gevaarlijk kunnen zijn als ze worden ingeademd of gegeten.

 

Preventie van schimmel in de BBQ

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om schimmel in de BBQ te voorkomen, waaronder:

Goede opslag
Bewaar de BBQ op een droge en goed geventileerde plaats om vocht te voorkomen.

Regulier onderhoudOm schimmel in de BBQ te voorkomen, is het belangrijk om de BBQ regelmatig schoon te maken. Na het gebruik van de BBQ, maak je het rooster en de binnenkant van de BBQ schoon. Verwijder alle voedselresten en gebruik een geschikte BBQ-reiniger om alle vuil en vet te verwijderen. Als de BBQ schoon is, droog hem goed af en zet hem op een droge plaats om vocht te voorkomen.

Gebruik van een afdekhoes
Een afdekhoes voor de BBQ kan ook helpen om schimmel te voorkomen. Een goede afdekhoes beschermt de BBQ tegen vocht en vuil. Zorg ervoor dat de afdekhoes droog is voordat je hem op de BBQ legt.

Gebruik van houtskool van goede kwaliteitGoede kwaliteit houtskool kan ook helpen om schimmel in de BBQ te voorkomen. Goede kwaliteit houtskool brandt efficiënter en produceert minder vocht. Hierdoor wordt de kans op schimmelvorming verminderd.

Regelmatig controleren
Controleer regelmatig de binnenkant van de BBQ op tekenen van schimmel. Als je schimmel aantreft, maak de BBQ dan onmiddellijk schoon. Als de schimmel ernstig is, overweeg dan om de BBQ schoon te branden. Schimmels gaan namelijk dood bij een temperatuur onder de 0 graden celcius en boven de 60 graden celcius.

 

Schimmel in de BBQ kan een serieus probleem zijn dat de smaak van het eten kan beïnvloeden en de gezondheid van de consument kan schaden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe schimmel ontstaat, wat de gevolgen zijn en hoe je het kunt voorkomen. Door regelmatig onderhoud en een goede opslag van de BBQ, en het gebruik van goede kwaliteit houtskool, kun je schimmel in de BBQ voorkomen.

 

Extreem beschimmelde BBQ

Zoals in de introductie te lezen valt hebben wij een kamado aangepakt die extreem veel schimmel had. Bekijk dit filmpje hoe we dit binnen een aantal uur hebben opgelost zodat hij klaar is voor het BBQ seizoen.

Om deze extreme vervuiling aan te pakken hebben we gebruik gemaakt van pyrolyse.  Pyrolyse betekent het zodanig verhitten van de bbq dat: etensresten, vuil en vet verbrandt totdat alleen as overblijft. Ook de schimmels verbranden en hierna heb je een schone bbq. Dit proces duurt ongeveer 2 to 2,5 uur op 225 – 225 graden. Na het afkoelen van de bbq verwijder je het as en kan je alles afnemen met een licht vochtige doek.

 

BBQ schoonmaken

Veelgestelde vragen

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.20.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.20.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_accordion _builder_version=”4.20.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_accordion_item title=”Is schimmel in de BBQ gevaarlijk voor de gezondheid?” open=”on” _builder_version=”4.20.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Ja, sommige schimmels kunnen toxines produceren die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze worden ingeademd of gegeten.

[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Kan schimmel in de BBQ de smaak van het eten beïnvloeden?” _builder_version=”4.20.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” open=”off”]

Ja, schimmel kan een onaangename smaak aan het eten geven.

[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Hoe kan ik schimmel in de BBQ voorkomen? ” _builder_version=”4.20.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” open=”off”]

Je kunt schimmel in de BBQ voorkomen door de BBQ regelmatig schoon te maken en op een droge en goed geventileerde plaats op te slaan. Gebruik goede kwaliteit houtskool en een afdekhoes om de BBQ te beschermen tegen vocht en vuil.

[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Wat moet ik doen als ik schimmel in mijn BBQ aantref?” _builder_version=”4.20.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” open=”off”]

Maak de BBQ onmiddellijk schoon en overweeg om de BBQ schoon te branden als de schimmel heel ernstig is.

[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Kan ik nog steeds voedsel bereiden op een BBQ waarin schimmel is aangetroffen? ” _builder_version=”4.20.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” open=”off”]

Nee, het wordt niet aangeraden om voedsel te bereiden op een BBQ waarin schimmel is aangetroffen.

[/et_pb_accordion_item][/et_pb_accordion][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]