Cajun Surf & Turf burger

Cajun Surf & Turf burger van de BBQ

Verras jouw vrienden en familie komend weekend met een heerlijke Surf & Turf van de BBQ. In dit artikel nemen we jou mee in het bereiden van deze klassieker. De Surf & Turf ken je vast wel van de menukaart, maar deze variant is anders, nog lekkerder én ook nog van de barbecue!  

Maar vandaag maken wij een burger, de Cajun Surf & Turf burger met heerlijke gegrilde garnalen wel te verstaan. Om Cajun Surf & Turf burger thuis te bereiden, begin je allereerst met het selecteren van de meest lekkere ingrediënten. Zorg ervoor dat de garnalen vers zijn en van goede kwaliteit en gebruik rundvlees gehakt dat mals en sappig is. Maar voordat we al beginnen met bakken, grillen en braden, willen wij jou eerst uitleggen

Wat is Surf en Turf? 

In de jaren 60 stond de Surf & Turf bekend als hét gerecht gecombineerd tussen gegrilde kreeftenstaart en gebakken steak. Vandaag de dag kennen we het voornamelijk als een combinatie tussen vis (Surf) en vlees (Turf). Wij combineren het beste van de zee met het lekkerste van het land samen op één burger! Bekijk hieronder de video van Fire&Food TV hoe zij de Cajun Surf & Turf burger maken:


Cajun, welke kruiden zitten er in?

Cajun is een kruidenmix van allemaal verschillende soorten kruiden. Echter kan er je er zeker van zijn dat cajunkruiden altijd de volgende ingrediënten bevatten, namelijk:

  • knoflookpoeder;
  • uienpoeder;
  • zwarte peper;
  • paprikapoeder;
  • chilipeper.

Hoe maken we de Surf en Turf burger?

Naar aanleiding van de bovenstaande video nemen wij jou graag mee in het maken van deze Surf & Turf burger! Allereerst starten we met het droogdeppen van de garnalen. Plaats de garnalen in de schaal en voeg een klein beetje olie hieraan toe. Kies voor een neutrale olie, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie.  De garnalen brengen we daarna lekker op smaak met de eerdergenoemde cajun kruiden. Meng de kruiden goed met garnalen om vervolgens te marineren.

Nu is het hoogtijd om het gehakt klaar te maken! Pak het gehakt erbij en voeg hier ook de cajun kruidenmix aan toe. Bekijk de video om inschatting te maken van de juiste hoeveelheid cajun. Vervolgens maken we grote ballen van de gehakt mix en maken we daar de hamburgers van.

De saus voor deze Canjun Surf & Turf burger gaan wij ook zelf maken. Hiervoor gebruiken wij mayonaise, worcestersaus en sriracha saus. Pak een bakje met ongeveer 75 gram mayonaise en voeg daar een paar druppeltjes worcestersaus aan toe. Van de sriracha saus gebruiken we ongeveer een theelepeltje. Meng de verschillende sauzen met elkaar, totdat het één saus wordt. Nu dat je klaar bent met de voorbereiding, gaan we door met het grillen van onze burger(s)!

Cajun Surf & Turf burger

BBQ bereiding

Voor het maken van de Cajun Surf & Turf burger maken we gebruik van de indirecte methode. Dit wil zeggen dat we aan maar een kant van de barbecue gebruik maken van de houtskool. Voordat we de burgers op de barbecue leggen, zorgen we dat de temperatuur van de barbecue rond de (let op) 220 graden is. Vet de hamburgers iets in met olie voordat deze op de barbecue worden gelegd. Plaats de burgers op de barbecue en wanneer deze goed van kleur zijn, is het tijd om deze te verplaatsen naar het indirecte gedeelte. Het indirecte gedeelte van de barbecue is de plek waar zich geen houtskool bevindt. 

Nadat wij ruimte hebben gemaakt op de barbecue (door de hamburgers te verplaatsen naar het indirecte gedeelte) kunnen we de garnalen op de barbecue gaan leggen. Wanneer eenmaal de garnalen op de barbecue liggen, beginnen we ondertussen met het snijden van de hamburger broodjes. Nadat je dit hebt gedaan, smeren we de broodjes in met onze heerlijk zelfgemaakte Cajun saus. 

Cajun Surf & Turf burger

Cajun Surf & Turf burger klaarmaken

Haal de garnalen en de hamburger van de barbecue om de burger op te maken. We hebben al de hamburgerbroodjes gesneden én hebben hier ook al de saus aan toegevoegd. Kijk, dat is nog eens efficiënt te werk gaan! Op de onderkant van het broodje leggen we wat ijsbergsla neer. Voor het maken van deze burger kan je trouwens je koelkast voorraad goed gebruiken, want je kan eigenlijk veel verschillende soorten groenten op je burger leggen. En voila- je hebt een geweldige burger op tafel getoverd. 

In conclusie, de Cajun surf & turf is een heerlijk gerecht dat perfect is voor mensen die van vis en vlees houden. Probeer thuis deze burger te maken en verras jouw gasten met een unieke burger, die ze niet snel zullen vergeten.

Cajun Surf & Turf burger

Wat vinden de mannen van Fire&Food TV van ECHT® houtskool?

Zoals je misschien wel hebt gezien, gebruiken de mannen van Fire&Food TV ECHT® houtskool, maar wat vinden zij van onze houtskool? ”Wij vinden het prima houtskool, het is namelijk ook erg prettig dat ze zoveel diverse varianten te bieden hebben. Voor het maken van de Cajun Surf & Turf burger maken we gebruik van het professionele houtskool van ECHT®. Het houtskool wat in deze zak zit is namelijk beuk en eik. Het is een hele gangbare soort houtskool. Verder hebben ze ook nog een soort voor de specialisten: daar zit marabu houtskool in en dat is wat neutraler van smaak.”. Kijk, daar worden wij nou blij van.

Tot de volgende video/recept!