houtskool opnieuw gebruiken

Houtskool opnieuw gebruiken; kan dat?

Houtskool opnieuw gebruiken bij een volgende barbecuesessie: is dat mogelijk? Deze vraag krijgen we vaker gesteld. De vraag is ook logisch, want je kunt mooi besparen als je houtskool meerdere keren kunt gebruiken. Je gaat dus zuiniger met je houtskool om als je het meerdere keren kunt gebruiken. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Kun je houtskool opnieuw gebruiken?

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is: ja, je kunt houtskool opnieuw gebruiken. Het is niet noodzakelijk om alle houtskool te vervangen voor elke keer dat je de barbecue gebruikt. Toch komt er wel wat meer bij kijken. Het is niet zo dat je houtskool eindeloos kunt gebruiken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je gerechten, eenvoudigweg omdat oude kooltjes niet zo goed branden als nieuwe kooltjes. Afhankelijk van de duur van de barbecuesessie kun je het houtskool één of twee keer hergebruiken. Gebruik je de barbecue vrij lang met nieuw houtskool? Dan raden we je aan om het houtskool nog maar één keer te hergebruiken.

Voeg altijd wat nieuwe kolen toe

We noemden het eerder al even. Oude kolen branden niet zo optimaal als nieuwe kolen. Hierdoor kan de temperatuur lager blijven als je de kolen hergebruikt. In de meeste gevallen is het nodig om de temperatuur vrij ver omhoog te krijgen. Daarom adviseren wij je om wat nieuwe kolen toe te voegen aan de kolen die je hergebruikt. Dit zorgt eenvoudig voor een beter effect, waardoor je meer uit je barbecuesessie haalt.

Houtskool opnieuw gebruiken bij een volgende barbecuesessie: is dat mogelijk? Deze vraag krijgen we vaker gesteld.

Doof de kolen op de juiste wijze

Er zijn meerdere manieren om houtskool in de barbecue te doven. We horen vaker dat hiervoor water wordt gebruikt. Dit raden wij af. Het zorgt er overigens ook voor dat je de kolen niet meer kunt hergebruiken. Een andere veel gebruikte methode is het strooien van zand op de kolen. Dit neemt de hitte van de kolen niet weg, maar zorgt wel voor een beperking van de verspreiding van de hitte.

Heb je een kamado? Dan is het altijd het best om de luchtschuif en de margrietschijf helemaal dicht te doen, waardoor er geen zuurstof meer bij de kolen kan komen. Dit is de beste manier om de kolen te doven, zeker als je ze nog eens wilt hergebruiken. Houd er rekening mee dat het doven minimaal een uur in beslag neemt.

Gebruik wel goed houtskool voor de barbecue

We weten het natuurlijk allemaal. Houtskool is er in meerdere varianten, meerdere prijsklassen en dus ook in meerdere kwaliteitsniveaus. Als jij je houtskool wilt hergebruiken, dan is het belangrijk om gebruik te maken van houtskool van goede kwaliteit. Dit is uiteraard altijd het advies voor de barbecue, eenvoudigweg omdat je er meer voordeel uithaalt én meer barbecueplezier. Wil jij hoogwaardige houtskool kopen voor je barbecue? Dan heb je bij ons natuurlijk ruime keuze, mét de garantie op een topkwaliteit. Bestel direct online tegen een aantrekkelijke prijs of neem vrijblijvend contact met ons op als je nog vragen hebt over onze houtskoolproducten.