Schoonmaken BBQ

Schoonmaken van je BBQ / kamado: 6 tips

Het schoonmaken van je BBQ of kamado is natuurlijk belangrijk. Het gaat wel om eten dat erop bereid wordt, en dan wil je zeker zijn dat alles schoon, gezond en veilig is. Daarom is het van belang om de barbecue regelmatig schoon te maken. Wij raden je aan om de barbecue na elk gebruik kort schoon te maken en te onderwerpen aan een grondigere reiniging na elke 3 tot 5 maal gebruik. Afhankelijk van hoe vaak je per maand de kamado aan hebt staan.

Na een lekkere avond BBQ’en met ECHT Houtskool staat schoonmaken de volgende dag vaak niet hoog op het lijstje. Toch is het een belangrijk onderdeel om je BBQ in topconditie te houden. In dit artikel geven je graag een aantal handige tips mee voor het schoonmaken van je BBQ of kamado.

1. As en etensresten effectief verwijderen

Het is belangrijk om na elk gebruik achtergebleven as en etensresten te verwijderen. Door dit te doen direct nadat de barbecue is afgekoeld, geef je vuil geen kans om te gaan hechten, waardoor het lastiger wordt om het te verwijderen. Gebruik een aspook om as onder uit je kamado te verwijderen. De etensresten van het rooster verwijder je het makkelijkst met een staalborstel, als de barbecue genoeg afgekoeld maar nog niet koud is.

2. Maak de hitte deflector schoon

Een andere taak die je eigenlijk na elk gebruik uit moet voeren is het reinigen van de keramische hitte deflector. Het is belangrijk dat deze goed schoon blijft. Laat de steen eerst goed afkoelen en maak gebruik van een plamuurmes om de resten effectief en makkelijk te verwijderen. Vang deze resten op en gooi ze weg. Probeer te voorkomen dat de resten tussen de kolen terechtkomen.

3. Alle asresten verwijderen bij een grote schoonmaak

Zoals gezegd is het aan te raden om een grote schoonmaak te houden na 3 maal gebruik, of maximaal 4 als dat zo beter uitkomt. Bij deze grote schoonmaak zorg je ervoor dat echt alle asresten verwijderd worden, dus ook uit de naden. De vuurring en -box kun je hiervoor het best uit je kamado verwijderen, zodat je alles makkelijk af kunt stoffen. Heb je een barbecue met deksel? Vergeet dan ook het scharnier en de binnenkant van het deksel niet goed te reinigen.

Schoonmaken BBQ

4. Gebruik geen reguliere schoonmaakmiddelen

Er zijn speciale schoonmaakmiddelen met alcohol te verkrijgen voor het reinigen van het geglazuurde keramiek waar de kamado van gemaakt is. Gebruik dit product en gebruik geen andere schoonmaakmiddelen. Ga ook zeker niet zomaar met water aan de slag, al lijkt dit onschuldig. Water wordt door het natuurproduct opgenomen, waardoor er meer vocht in het keramiek terecht komt. Als je de barbecue vervolgens gebruikt, dan kan er flinke schade ontstaan. Voorkom dit door uitsluitend de juiste reinigingsproducten te gebruiken voor je kamado of barbecue.

5. De margietschijf reinigen

De margietschijf van de kamado wordt vaak vergeten, maar heeft zeker ook met regelmaat even een schoonmaakbeurt nodig. Neem dit direct mee met de grote schoonmaak. Verwijder de gietijzeren margietschijf, haal deze uit elkaar en verwijder het vet. Hiervoor kun je wel gebruik maken van schoonmaakmiddelen die bedoeld zijn voor het verwijderen van vatten. Een regulier ontvettingsmiddel is prima, maar je kunt ook gebruik maken van warm water en wat schoonmaakmiddel. Zorg er wel voor dat de margietschijf weer vrij van schoonmaakmiddel en helemaal droog is voor je deze weer in elkaar zet en terugplaatst.

6. De hitte deflector schoonbranden

We raden je aan om bij de grote schoonmaak ook te zorgen voor een grote reiniging van de hitte deflector. Je kunt deze ook schoonbranden in de kamado. Hiervoor leg je de deflector in de kamado, op de kop. De temperatuur moet 250 graden zijn en het schoonbranden neemt ongeveer een half uur in beslag. Neem er dus wel even de tijd voor. Op de helft van de tijd kun je de hitte deflector omdraaien. Doe dit uiteraard wel op veilige wijze!

Vullen met nieuwe houtkool

Natuurlijk is het belangrijk om weer helemaal vers te beginnen na een goede schoonmaakbeurt. Hiervoor heb je goede en duurzame houtskool nodig. Uiteraard bestel je dit voordelig online in onze webwinkel. Wij hebben meerdere varianten van de beste kwaliteit beschikbaar. Bestel direct of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies.