kamado haarscheurtjes

Haarscheurtjes in je kamado; zo los je dit op!

Zie je ineens kleine witte haarscheurtjes in je kamado verschijnen? Dan is het eerste dat je moet weten dat dit heel normaal is. Er is dan ook zeker geen nood aan de man. Wanneer je een kamado hebt, dan zie je eigenlijk altijd haarscheurtjes. Het heeft dan ook niets te maken met de kwaliteit van je kamado. Zowel dure als goedkopere modellen laten deze haarscheurtjes zien.

Maak je dus geen zorgen over zichtbare haarscheurtjes in je kamado als je aan het bbq’en bent met ECHT Houtskool. Wij vertellen je graag meer over wat het nu precies is en wat je eraan kunt doen.

Wat zijn die haarscheurtjes in de kamado eigenlijk?

Zoals gezegd heeft het helemaal niets met kwaliteit of met een afname van kwaliteit te maken, dus dat is een geruststelling. De haarscheurtjes die je ziet noemen we craquelé en dat komt voor in alle producten die zijn gemaakt van keramiek. Dit heeft te maken met het feit dat we het hebben over een natuurproduct en natuurproducten zijn altijd in beweging. De kamado is voorzien van een laagje glazuur en door het ‘werken’ van het materiaal ontstaat craquelé. Het is dus zeker geen fout in het model of een imperfectie op cosmetisch gebied. Het is de natuur die haar werk doet.

Witte barstjes in de kamado

We horen wel eens van haarscheurtjes in de kamado, maar we horen ook wel eens van witte barstjes. In de basis komt dit eigenlijk op hetzelfde neer. Tijdens het productieproces wordt het geglazuurde keramiek gebakken. Hierdoor verdwijnt het grootste deel van het in het product aanwezige vocht, maar een minimaal deel kan achterblijven. Wanneer je de kamado een aantal keren hebt gebruikt, dan kunnen de zogenaamde witte barstjes beter zichtbaar worden. Dit is keramiekstof dat naar buiten wordt geduwd door het aanwezige vocht. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Het is in geen geval schadelijk, ook niet voor de kwaliteit van je kamado.

Hoe los je het op?

De witte barstjes, of haarscheurtjes, zijn in geen geval schadelijk. Je hoeft er dus in principe niets aan te doen. Toch kan het zijn dat je je stoort aan de witte haarscheurtjes. Je kunt dan het best gebruik maken van een reinigingsmiddel (polish) waarin alcohol zit. Deze reinigingsproducten zijn speciaal voor barbecues beschikbaar. Behandel je kamado met dit product en je ziet de witte haarscheurtjes steeds verder vervagen. Na een aantal behandelingen zijn ze (nagenoeg) onzichtbaar geworden.

De beste tips voor barbecueën

Bij ons vind je natuurlijk altijd de beste tips voor barbecues en barbecueën, van reinigingstips en adviezen tot de beste recepten. Daarnaast kun je bij ons alle nodige producten en accessoires bestellen. Bekijk ons online assortiment aan duurzame houtskool en bestel voordelig wat je nodig hebt. Wil je eerst meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.