ECHT Houtskool & Briketten

De 12 beste BBQ Tips en Tricks op een rij

Op een zwoele zomeravond barbecueën op het strand.  Als er iets is wat mannen graag doen in de zomer dan is het wel vlees verbranden. Zeg nu zelf, wat is er mannelijker dan een groot stuk vlees op het vuur te gooien en dat even later aan stukken te scheuren met je tanden? Mannen krijgen een oergevoel van een BBQ en laten we eerlijk zijn: we vinden allemaal dat we dat beter kunnen dan vrouwen.

bbqtips

Tips van de mannen van ECHT® 

 1. De allerbelangrijkste: heb geduld! De meest gemaakte fout bij het barbecueën is het gebrek aan geduld. Het vuur gaat aan en hup, het vlees gaat erop. Wanneer je op kolen barbecuet (echte mannen barbecueën natuurlijk op kolen)  wacht dan totdat de kolen mooi grijs zijn geworden. Dat duurt zeker een half uur. Dan pas het vlees erop!
 2. Geef het vlees de tijd om bruin te worden. Teveel omdraaien is niet goed.
 3. Gebruik je gemarineerd vlees? Dep dat dan eerst droog voordat je het op het rooster legt.
 4. Strooi nooit van te voren zout op het vlees; zout onttrekt vocht aan het vlees, het zal minder snel bruin worden door een vochtlaagje op de buitenkant.
 5. Maak verschillende vuurzones in je barbecue. Een heet gedeelte en een minder heet gedeelte. Zo voorkom je dat je vlees aanbrandt.
 6. Bestrijk het rooster regelmatig met olie of marinade. Zo voorkom je dat je vlees aan het rooster blijft plakken.
 7. Gebruik een tang en geen vork om je vlees te keren. Zo blijven de vleessappen in het vlees bewaard.
 8. Barbecueën gaat om vlees. Je komt echter regelmatig tegen dat je bezoekers zich hebben volgepropt met brood en salades voordat het vlees klaar is. Bijgerechten serveer je dus pas wanneer het vlees op het bord ligt.
 9. Gebruik niet van die vieze chemische aanmaakblokjes bij het aanmaken van je vuur. Je blijft ze proeven. Er zijn ook ecologische aanmaakblokjes, zoals de ECHT® Aanmaak Houtkrullen.
 10. Wellicht een overbodige tip, maar we zien het te vaak gebeuren: Gooi geen olie op het vuur! (Dat spreekwoord is niet zomaar bedacht…).
 11. Zet het rauwe vlees niet in de zon naast de barbecue maar hou het zo lang mogelijk in de koelkast. De ingewanden van je gasten zullen er dankbaar voor zijn.
 12. Wacht niet met het schoonmaken van je barbecue tot de volgende dag. Maak er een gewoonte van om je barbecuerooster schoon te maken als het nog heet is. Hiervoor zijn uitstekende borstels in de handel verkrijgbaar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *