Review van Jan; Verander niets aan deze top houtskool!

Regelmatig ontvangen we leuke foto’s en reviews van ECHT® gebruikers. Afgelopen week ontvingen we een mooie review van Jan uit België. Hij ging voor de eerste keer aan de slag met onze Expert Houtskool en was aangenaam verrast.

Jan’s ervaring met ECHT

Na enkele verrassende prettige ervaringen bij de eerste kooksessies met jullie “Expert” houtskool op m’n Kamado Joe wou ik jullie even kort m’n bevindingen meedelen.

Even voorstellen, ik ben noch professioneel noch een “sociale media-kok”, ik ben gewoon een vijftiger die enkele jaren geleden de liefde voor het koken op een Kamado grill te pakken kreeg en er inmiddels zomer en winter gemiddeld zo’n drie à vier keer per week op kookt. Ik bereid er intussen zowat alles op, of het nu een gebakken eitje, een lekkere pot dampende mosselen, een langzaam sudderend stoofpotje of een traag gegaard machtig stuk vlees is, maakt niet uit, het ontspant me en ik beleef er pret aan.

Tot nu toe gebruikte ik voor zowat 80% van m’n bereidingen Kamado Joe’s eigen “Big block” houtskool, wat ik voor alle duidelijkheid, een formidabel goed product vind. De lekker grote blokken garanderen een lange brandduur met een aangename geur en een zeer stabiel temperatuurbehoud.

Doch voor eenvoudige, korte bereidingen vond ik deze houtskool te groot en te duur in verhouding tot wat je’r mee wil doen, bv. even een eitje en 2 lapjes spek bakken, snel een pannetje aardappelen roosteren of wat groentjes stoven, een kipfileetje grillen, kortom bereidingen die hooguit een paar minuten tot max. 45 minuten een matig vuurtje behoeven.

En daarom ging ik op het internet via recensies op zoek naar een iets goedkopere en toch goeie houtskool, en ben zo bij jullie beland. Ik bestelde enkele weken geleden als test m’n eerste 2 zakken “Expert” houtskool, heb er inmiddels verschillende gerechten mee bereid en ben zeer aangenaam verrast..

Alhoewel ik bij het openen van de eerste zak even schrok van het relatief kleine formaat van de kolen was ik algauw gerustgesteld nadat ik het vuur aangestoken had en in korte tijd, zonder knetteren of onaangename geur of rook een heel mooi, gelijkmatig gloeiend kolenbed verkreeg. Het stabiele, mij zo vertrouwde temperatuurbehoud van Kamado Joe’s Big Block houtskool viel me ook bij jullie “Expert” houtskool meteen op, en de enkele gerechten die ik tot nu toe bereidde (zowel korte snelle als enkel lange, trage stoofpotten en één op hoge temperatuur geschroeide steak) zijn zonder uitzondering zeer bevredigend!

Maar wat me na een tiental bereidingen vooral opvalt en wat ik totaal niet verwachtte, is een zeer aangenaam neveneffect van de verbranding van jullie “Expert” houtskool, nl. het “schoonbranden” van de binnenkant van m’n Kamado Joe! Kijk even naar de foto’s in bijlage, na m’n recentste bereiding is de vuurbox van m’n Kamado Joe helemaal schoon, er blijven geen resten van donkere koolaanslag op de wanden over. Ook op de binnenwand van de koepel is dit duidelijk merkbaar.

Om dit te bereiken met andere houtskoolsoorten moet je een zogenaamde “deep clean” uitvoeren, op héél hoge temperatuur gedurende twee uur een mand houtskool opstoken in een lege grill (wat een pure verspilling van houtskool inhoudt).

Dit duidt erop dat jullie “Expert” houtskool zelfs bij het garen op lage temperaturen een heel rustige doch intense, zuivere verbranding bereikt, wat volgens mij te danken is aan de topkwaliteit eikenhout en het kleinere formaat van de brokken.

Kortom, ik ben om verschillende redenen meer dan aangenaam verrast en zéér tevreden met jullie product, wou jullie dit even meedelen en heb maar één wens: Verander in Godsnaam niets aan deze top houtskool en blijf bij jullie bron, jullie hebben er alvast een trouwe nieuwe klant bij!