Marinades: Alles wat je moet weten!

Marinades hoeven je niet heel veel tijd te kosten, maar leveren je wel heel veel voordelen op. Er wordt wel eens gedacht dat smaak het enige voordeel is. We kunnen wel zeggen dat dit voor velen de belangrijkste reden is om te marineren, maar het is zeker niet het enige voordeel. Het team van ECHT Houtskool vertelt je meer over marinades en de diverse voordelen ervan.

Marinades zorgen voor meer smaak

We noemden het net al even, en voor velen is dit dé nummer 1 reden om gebruik te maken van marinades: smaak! Een goede marinade bevat onder meer kruiden, specerijen en smaakstoffen. De marinade is zuur en daardoor worden de smaken in het eten gebracht. Het is wel belangrijk om de marinade goed te kiezen voor het product waarvoor je het wilt gebruiken. Hierbij is het belangrijk dat de smaken goed bij elkaar passen en elkaar op een smakelijke manier aanvullen.

Het vlees houdt meer vocht vast door de marinade

Een goede marinade bevat olie. Hierbij kan het gaan om verschillende soorten olie, maar olijfolie valt voor velen toch wel onder de favorieten. Een lichte olie is altijd het best, waarbij je kiest voor een variant die mono- en/of diglyceriden bevat. Dit zijn natuurlijke emulgatoren die het makkelijker maken om de olie sneller door te laten dringen in het vlees. De olie biedt meerdere voordelen. Zo blijft het vlees niet zo snel aan het rooster plakken en het vochtverlies uit het vlees wordt beperkt. Olie zorgt er namelijk juist voor dat het vocht beter wordt vastgehouden door het vlees, waardoor je stukje vlees een stuk sappiger is.

Je stukje vlees is ook een stuk malser

Wanneer je vlees marineert, dan blijft je vlees een stuk malser. Mals vlees is smakelijker en prikkelt de zintuigen. De eiwitketens die in het vlees aanwezig zijn, worden door de zuren in marinade effectief afgebroken. Dit proces zorgt ervoor dat het vlees malser blijft op de barbecue. Het is voor dit effect wel belangrijk om niet te lang te marineren. Dit geldt extra wanneer je marinade gebruikt voor vis en zeevruchten. Als deze te lang in de marinade blijven liggen, dan kunnen ze papperig worden.

Wat kun je allemaal marineren?

Goed nieuws, want in de basis kun je alles marineren. Je kunt diverse soorten marinades kopen. Daarnaast kun je natuurlijk ook producten kopen die al gemarineerd zijn. Tot slot is het ook een smakelijk idee om zelf je marinades te maken, vooral omdat je de smaken dan helemaal zelf in de hand hebt. Op de eerste plaats kun je natuurlijk vlees marineren, zoals varkensvlees of rundvlees, om het vlees sappiger en malser te houden. Daarnaast kun je ook gevogelte, zoals kip, en diverse soorten vis en zeevruchten marineren.

Genieten van je gemarineerde producten

Gemarineerde producten zijn malser, sappiger en gewoonweg smaakvoller door de kruiden, specerijen en andere smakelijke toevoegingen. Dan is het alleen nog aan jou om ze lekker te bereiden op de barbecue en ervan te gaan genieten. Voor de barbecue gebruik je natuurlijk de beste houtskool. Deze vind je binnen ons assortiment, in meerdere varianten. Bekijk de mogelijkheden en kies jouw favoriet. Je kunt direct jouw ideale houtskool bestellen tegen een aantrekkelijke prijs. Wil je eerst meer informatie of heb je advies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.