BBQ aansteken met houtwol of aanmaakblokjes

BBQ aansteken met houtwol of aanmaakblokjes?

Bij het organiseren van een barbecue is het aansteken van het vuur een cruciale eerste stap. Veel mensen vragen zich af welke producten ze moeten gebruiken: houtwol of aanmaakblokjes. In dit artikel zullen we beide methoden bespreken, hun voor- en nadelen belichten en uiteindelijk tot een conclusie komen over welke methode het beste is voor het aansteken van een BBQ.

Waarom is het belangrijk om de BBQ juist aan te steken?

De juiste aansteek methode is belangrijk omdat het de basis legt voor een succesvolle barbecue-ervaring. Een goed aangestoken vuur zorgt voor een gelijkmatige en constante warmte, wat essentieel is voor het bereiden van heerlijke gerechten op de grill. 

BBQ aansteken met houtwol

Wat is houtwol?

Houtwol, ook wel aanmaakhout genoemd, is een natuurlijk ontvlambaar materiaal dat wordt gemaakt van dunne houtkrullen. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals bundels, zakken of blokjes.

Hoe gebruik je houtwol om een BBQ aan te steken?

 1. Plaats een kleine hoeveelheid houtwol in het midden van de barbecue.
 2. Stapel de houtskool of briketten rondom de houtwol.
 3. Steek de houtwol aan met behulp van een lucifer of aansteker.
 4. Laat het vuur de houtskool of briketten geleidelijk aansteken.

Voordelen van houtwol

 • Houtwol brandt gemakkelijk en snel, waardoor de BBQ snel kan worden aangestoken.
 • Het produceert minder rook in vergelijking met andere aansteekmethodes.
 • Houtwol is een natuurlijk product en bevat geen schadelijke chemicaliën.

Nadelen van houtwol

 • Het kan moeilijk zijn om houtwol aan te steken bij winderig weer, omdat het snel kan uitwaaien.

BBQ aansteken met aanmaakblokjes

Wat zijn aanmaakblokjes?

Er zijn bruine en witte aanmaakblokjes te koop. In bruine aanmaakblokjes zit als brandstof vaak geperst naaldhout met paraffine of plantaardige olie, bijvoorbeeld palmolie of lijnzaadolie. Er zijn ook bruine aanmaakblokjes van kokosvezels te koop. In witte aanmaakblokjes zit kerosine of paraffine als brandstof. Tegenwoordig wordt steeds vaker paraffine gebruikt.

Hoe gebruik je aanmaakblokjes om een BBQ aan te steken?

 1. Plaats enkele aanmaakblokjes op het houtskool rooster of tussen de briketten.
 2. Stapel de houtskool of briketten boven op de aanmaakblokjes.
 3. Steek de aanmaakblokjes aan met behulp van een lucifer of aansteker.
 4. Laat het vuur, de aanmaakblokjes ontsteken en de houtskool of briketten gelijkmatig laten branden.

Voordelen van aanmaakblokjes

 • Aanmaakblokjes zijn gemakkelijk in gebruik en vereisen geen extra materialen.
 • Aanmaakblokjes zijn vaak geurloos (De bruine) en laten geen ongewenste smaak achter op het voedsel.

Nadelen van aanmaakblokjes

 • Sommige aanmaakblokjes kunnen schadelijke chemicaliën bevatten, zoals petroleumproducten, die een onaangename geur en smaak aan het voedsel kunnen geven.
 • Het is belangrijk om kwalitatief goede aanmaakblokjes te gebruiken om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief zijn. 
 • Ze hebben een kortere brandtijd dan houtwol, waardoor ze de houtskool of briketten efficiënter kunnen ontsteken.

Welke methode is het beste?

De keuze tussen houtwol en aanmaakblokjes hangt af van persoonlijke voorkeur en omgevingsfactoren. Houtwol is een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief, terwijl aanmaakblokjes gemakkelijker in gebruik kunnen zijn en een kortere brandtijd hebben. Het is belangrijk om altijd kwalitatief goede producten te gebruiken en de aanwijzingen op de verpakking te volgen.

Voor aanmaakblokjes is het belangrijk om te controleren of ze vrij zijn van schadelijke chemicaliën en een ongewenste geur of smaak kunnen achterlaten op het voedsel. 

Het is ook de moeite waard om te experimenteren met verschillende combinaties van houtwol en aanmaakblokjes om te ontdekken welke methode het beste werkt voor uw specifieke behoeften.

Video:

Conclusie

Het aansteken van een BBQ met houtwol of aanmaakblokjes is een persoonlijke keuze. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen, en het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden en voorkeuren. Ongeacht de gekozen methode is het essentieel om veiligheidsmaatregelen te volgen, zoals het aansteken van de BBQ buiten in een goed geventileerde omgeving en het vermijden van brandbare materialen in de buurt.

Nu u bekend bent met de verschillen tussen houtwol en aanmaakblokjes, kunt u de methode kiezen die het beste bij u past en genieten van een heerlijke barbecue-ervaring!

Veelgestelde vragen

Kan ik houtwol of aanmaakblokjes hergebruiken?

Nee, het is niet mogelijk om houtwol of aanmaakblokjes opnieuw te gebruiken. Het is het beste om nieuwe materialen te gebruiken voor de BBQ.

Is het veilig om houtwol binnen te gebruiken?

Nee, houtwol moet altijd buiten worden gebruikt vanwege het risico op rookontwikkeling en de mogelijkheid van brandgevaar. Mocht je een open haard hebben die dicht kan is houtwol wel een goede optie. 

Kan ik houtwol zelf maken?

Ja, als u handig bent, kunt u houtwol zelf maken door dunne houtkrullen te snijden. Zorg er echter voor dat u droog hout gebruikt en vermijd behandeld hout of houtsoorten die schadelijke dampen kunnen afgeven.