Caveman-style BBQ - Terug naar de oorsprong van het barbecueën

Caveman-style BBQ: Terug naar de oorsprong van het barbecueën

Bij ECHT®  zijn we gepassioneerd over barbecueën en het ontdekken van unieke kookstijlen. Een van de meest intrigerende en authentieke manieren om te barbecueën is de ‘Caveman-style BBQ’. In dit artikel nemen we je mee terug naar de oorsprong van het barbecueën en delen we hoe je deze primitieve kookmethode kunt ervaren. Bereid je voor op een avontuurlijke reis naar de wereld van onze voorouders!

De essentie van Caveman-style BBQ

Caveman-style BBQ is een techniek waarbij vlees direct op de hete kolen wordt gegrild. Het is een eerbetoon aan de allereerste vorm van koken, waarbij onze voorouders gebruikmaakten van open vuur om hun eten te bereiden. Door vlees rechtstreeks op het houtskool te leggen, ontstaat er een intense hitte die het vlees snel schroeit en een unieke smaak creëert.

Waarom Caveman-style BBQ?

 1. Pure smaakbeleving: De directe blootstelling aan de hete kolen geeft het vlees een rokerige en gekarameliseerde smaak die je met andere kookmethoden moeilijk kunt evenaren. Het is een ware smaaksensatie die elke vleesliefhebber zal bekoren
 2. Eenvoud en authenticiteit: Caveman-style BBQ brengt je terug naar de basis. Het is een primitieve en eenvoudige kookmethode waarbij je één wordt met de natuur en de oorspronkelijke manier van voedselbereiding herontdekt. Geen ingewikkelde apparatuur of fancy technieken, alleen jij, het vlees en het vuur.
 3. Visueel spektakel: Stel je voor dat je een sappig stuk vlees op de hete houtskool legt en de vlammen hoog oplaaien. Het is een indrukwekkend schouwspel dat je gasten zeker zal verbazen. Caveman-style BBQ is niet alleen een gave ervaring, maar ook een visueel feestje.

Hoe voer je Caveman-style BBQ uit?

Het uitvoeren van een Caveman-style BBQ vereist enige voorbereiding en zorgvuldige uitvoering. Volg deze stappen om het beste resultaat te behalen:

 1. Kies het juiste vlees: Ga voor vlees met een goede marmering, zoals ribeye, entrecote of bavette. Het vet zorgt voor extra smaak en sappigheid tijdens het grillen.
 2. Maak het vuur klaar: Zorg voor een goede basis van houtskool en plaats deze in een gelijkmatige laag. Steek het houtwol aan en wacht tot de houtskool bedekt is met een laagje wit as. Dit zorgt voor de optimale hitte.
 3. Kruid en marineer het vlees: Breng je favoriete kruiden en marinades aan op het vlees om de smaken te versterken. Denk aan zout, peper, knoflook, paprika of een speciale BBQ-rub. Laat het vlees enkele uren of zelfs een nacht marineren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
 4. Creëer een hete kolenbed: Verdeel de hete kolen gelijkmatig over het grillrooster, zodat er een heet kolenbed ontstaat. Zorg ervoor dat er geen open vlammen meer zijn, maar alleen gloeiende kolen.
 5. Leg het vlees direct op de kolen: Plaats het gemarineerde vlees direct op de hete kolen. Dit kan een beetje intimiderend lijken, maar wees moedig en leg het vlees met zelfvertrouwen op het kolenbed. Wees voorzichtig om geen vleesvet op de kolen te laten druipen, dit kan opflakkeringen veroorzaken.
 6. Grillen en draaien: Laat het vlees enkele minuten(3,5 minuten per kant afhankelijk van de dikte) grillen voordat je het omdraait. Door het directe contact met de kolen zal het vlees snel een mooie bruine korst ontwikkelen. Draai het vlees regelmatig om gelijkmatige garing te garanderen.
 7. Laat het vlees rusten: Haal het vlees van de kolen en laat het ongeveer 10 minuten rusten in aluminiumfolie voordat je het aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich weer gelijkmatig in het vlees kunnen verdelen.
 8. Serveer en geniet: Snijd het vlees in plakjes en serveer het met trots aan je gasten. De sappige smaak en de rokerige aroma’s zullen iedereen verrukken. Serveer met bijgerechten zoals gegrilde groenten, salades of versgebakken brood.

Conclusie

Caveman-style BBQ is niet alleen een kookmethode, het is een ervaring die je terugvoert naar de wortels van het barbecueën. Met zijn intense hitte en pure smaken brengt deze primitieve techniek een unieke culinaire beleving met zich mee. Volg de stappen zorgvuldig, kies het juiste vlees en geniet van de magie van het grillen rechtstreeks op de kolen. Maak indruk op je gasten en creëer herinneringen die lang zullen blijven hangen.

Trek de barbecuehandschoenen aan, steek het vuur aan en ervaar de Caveman-stijl BBQ zoals nooit tevoren!