Verschillende houtskool testen

Welke soorten houtskool gebruik je voor jouw BBQ?

Welke soorten houtskool gebruik je voor jouw BBQ?

Er zijn verschillende varianten houtskool die je kunt gebruiken voor het barbecueën, maar welke je kiest, hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur en het type gerecht dat je wilt bereiden. In deze blog vertellen wij iets meer over de verschillende soorten houtskool die je kan gebruiken voor jouw barbecue. En dat doen wij niet alleen, maar dit keer samen met de jongens van BBQproof. Zij hebben speciaal voor ons een video opgenomen, die je later kan zien in de blog, waarin zij vertellen welke houtskool soorten van ECHT® bij jouw barbecue passen.

Waarom moet je letten bij het kiezen van houtskool?

Bij het kiezen van houtskool letten we op de kwaliteit en de herkomst van de houtskool. Er zijn verschillende soorten houtskool op de markt, maar om het makkelijk te houden, maken wij voor nu onderscheid tussen houtskool geproduceerd van hardhout en zachthout. Maar wat zijn de kenmerken van deze twee soorten houtskool? 

Hardhout

Houtskool van hardhout, zoals eikenhout, beukenhout. Deze houtskool brandt in verhouding langer en geeft een sterker aroma af aan het vlees. Daarnaast heeft hardhout houtskool een hogere verbrandingstemperatuur vergeleken met zachthout houtskool, wat resulteert in een hogere hitteproductie en snellere ontsteking. Ook brandt het houtskool soort langzamer en gelijkmatiger dan zachthout houtskool, waardoor het een langere brandduur heeft.

Zachthout

Zachthout houtskool soorten zoals berkenhout en naaldhout zijn vergeleken met hardhout lichter in gewicht. Daarnaast brandt deze soort sneller, maar is daarentegen makkelijker aan te steken. Wel produceert zachthout houtskool meer vonken en as dan hardhout houtskool, waardoor het moeilijker schoon te maken is.

Houtskool blokken

Naast het houtskool soort, kan je onderscheid maken op basis van de grootte van de houtskool blokken. Grote blokken houtskool branden langzamer en gelijkmatiger in vergelijking tot kleine blokken. Grotere blokken houtskool kunnen dus handiger zijn als je bijvoorbeeld langzaam gegaard vlees wilt bereiden.

Verschillende soorten houtskool

Nu wij een aantal verschillen vooraf hebben vastgesteld, kunnen we beginnen met het uitstallen van de houtskool. Maar hoe doe je dit?  In de onderstaande video van BBQproof laten de mannen goed zien hoe je verschillende houtskool kan vergelijken met elkaar:

Zoals in de video is te zien, zit er duidelijk verschil in onze houtskool soorten. Hieronder geven wij per ECHT® houtskool soort nog extra toelichting wat deze verschillende soorten uniek maakt.

Verschillende soorten houtskool

ECHT® PROFESSIONAL HOUTSKOOL

In de ECHT® PROFESSIONAL HOUTSKOOL (groene zak) zitten 3 verschillende soorten houtsoorten. De samenstelling bestaat uit eiken, beuken en haagbeuken. Dit zijn wat zachtere houtsoorten, ook is deze houtskool lichter. Het heeft een grote variëteit aan houtskool, het bevat zowel grote als kleine stukken. 

ECHT® SPECIALIST

Onze paarse zak, oftewel de ECHT® SPECIALIST, is geproduceerd uit puur marabu hout. Dit zijn eigenlijk gewoon de takken van de Marabu struik. Deze houtskool is best zwaar van gewicht en enorm hard. Daarmee is het een mooie en pure houtskool, die lang brandt en zuinig in gebruik is.

ECHT® HOUTSKOOL EXPERT

En tot slot hebben wij de houtskool uit de blauwe zak, de ECHT® HOUTSKOOL EXPERT. Dit is onze houtskool geproduceerd van de steeneik.  In de blauwe zak tref je ronde en steenachtige vormen aan. Deze brokken voelen hard en massief. Dit zijn kleinere bolletjes, maar hebben een enorme dichtheid.

Verschillende groottes in houtskool 

Bij de groene ECHT® PROFESSIONAL HOUTSKOOL kan je zien dat er aardig wat variëteit is in de grootte van de houtskool. Bij de paarse zak (ECHT® SPECIALIST) tref je ook verschillende afmetingen, maar deze hebben allemaal dezelfde vorm. 

Tot slot, heeft onze blauwe ECHT® HOUTSKOOL EXPERT wat verschillende groottes, maar deze zitten compacter op elkaar.

De vuurtest volgens BBQproof

In de video van BBQproof hebben zij drie verschillende starters staan. Deze zijn allemaal hetzelfde en worden gevuld met de drie eerder genoemde soorten houtskool. 

Om te beginnen met de vuurtest doen we handschoenen aan. Dit doen we om te zorgen dat we zo min mogelijk houtskool geruis willen pakken. Op het moment dat de drie verschillende starters gevuld zijn met houtskool kunnen we de starters aansteken en kan de test beginnen!

Na ruim acht minuten te hebben gewacht, kijken we wat er is gebeurd. We kunnen tijdens het kijken al snel merken en zien dat de houtskool van de steeneik en de houtskool van de eik/beuk/haagbeuk het snelst brandt. De Marabu (de houtskool uit de paarse zak) heeft moeite met op gang komen. Om de test toch goed uit te kunnen voeren gaan we de Marabu even helpen.

Na ruim een uur te hebben gewacht, kunnen we aan de starters zien, maar ook merken dat de houtskool langzaam op begint te raken. Als we kijken bij de mix van de beuk, zien we dat deze zo goed als op is. Voor de steeneik geldt hetzelfde, deze was ook al zo goed als op. Dit is ook best logisch als je erover nadenkt want deze houtskool was ook onwijs snel aan en brandde onwijs goed. De Marabu kwam in vergelijking met de andere houtskool soorten veel trager op gang tijdens de vuurtest. De reden dat deze moeilijker op gang kwam is simpel, de houtskool van de Marabu is veel massiever (De Marabu heeft een hoger energetische waarde). De vuurtest is gehouden in een starter, dit is een soort open BBQ. Dit nemen we wel mee in de test

Verschillende soorten houtskool vuurtest

Knetterend houtskool

Het tweede wat ons opviel was de knetterende houtskool van de Marabu toen die aanstond. De steeneik had het ook een klein beetje maar dat was echt minimaal. De mix deed het totaal niet. Maar waarom knettert houtskool eigenlijk?  Dit komt eigenlijk doordat er hele kleine kamertjes met lucht in hout zitten en daar zit weleens wat vocht in. Wat er gebeurd is, dat het kamertje wordt verhit en door die druk plopt dat kamertje, dit is knetterend hout. 

Houtskool resultaat

Na de test zijn we natuurlijk allemaal nieuwsgierig naar het houtskool resultaat. Voordat we het resultaat bespreken moeten we wel rekening houden met een aantal aspecten. Zo moeten we rekening houden met waar de test in is gehouden. De test is namelijk gehouden in drie verschillende starters. BBQ starters kan je vergelijken met een open grill, een soort schoorsteen. Ook was de starter voor de helft gevuld. Aangekomen bij het resultaat beginnen we met de brandingstijd. De drie verschillende soorten houtskool waren ongeveer rond dezelfde tijd zo goed als opgebrand. Als we dan dieper hierop ingaan en kijken naar wat er is overgebleven van het as, zien we iets opmerkelijks. Wat er namelijk opvalt is dat de houtmix nadat deze was opgebrand was, een soort middenscheiding had gecreëerd. Dit zorgt voor twee verschillende zones, verder was er weinig as over, weinig as betekent goed houtskool. Dit laat namelijk zien dat de houtskool puur is. Verder, wat we ook vaak te horen krijgen is, heeft deze houtskool een chemische lucht? Het antwoord hierop is nee, we hebben het met ECHT® houtskool over enkel en alleen puur hout.

Verschillende soorten houtskool testen

Houtskool in de BBQ

Welke soort houtskool gebruik je nu in welke BBQ, zelf zijn de mannen van BBQProof fan van de steeneik houtskool. Dat komt omdat ze veel barbecueën met de Kamado. Een van de redenen dat de mannen van BBQProof zijn overgestapt op de steeneik houtskool is simpel. Zij zijn namelijk een groot fan van de low&slow BBQ methode. Bastiaan heeft namelijk weleens gehad dat hij bezig was met de low & slow methode met spareribs, en hij had de BBQ helemaal perfect op temperatuur. Maar op een gegeven moment merkte hij dat de temperatuur ging zakken. Low & Slow methode, wat ga je doen? Je wilt namelijk absoluut niet de klep van de BBQ openen. Spelen met de schuiven zou moeten werken, maar de temperatuur bleef maar zakken. Wat hij toen merkte was hetzelfde als bovenstaande in de vuurtest, er ontstond namelijk een gat in het midden van de kolen. Hierdoor kon de houtskool elkaar niet meer verwarmen waardoor de houtskool langzaam zakte met de temperatuur. Sinds dat moment zijn wij overgestapt naar de houtskool van ECHT®. 

Eindconclusie

Sinds Bastiaan van BBQProof is overgestapt naar de steeneik, heeft hij nooit meer problemen gehad met de low en slow sessie. Hij vertelde zelfs dat hij gewoon naar de supermarkt kan gaan terwijl de BBQ aanstaat. Dit is voor hem ideaal aangezien deze manier van bereiden langzaam gaat. Zo kan hij dus tijdens het BBQ’en zijn eigen dingen blijven doen.