bbq roken en grillen

Het verschil tussen grillen, BBQ’en en roken

BBQ, roken en grillen? Buiten koken is een feestje, altijd! Je kunt natuurlijk op verschillende manieren buiten koken. Misschien komt de barbecue als eerst bij jou op, maar eigenlijk kun je met een enkel toestel barbecueën, roken én grillen. Hier heb je niet drie verschillende kooktoestellen voor nodig 🔥 Elke vorm van koken levert je een ander smakelijk resultaat op. Niet iedereen weet wat nu precies het verschil is tussen BBQ, roken en grillen. Dat leggen wij je natuurlijk graag uit!

Wat is grillen precies?

Grillen is snel en heet, in tegenstelling tot barbecueën en roken. Wanneer je snel wilt koken, dan doe je dit op hete temperatuur. Grillen neemt minder dan een uur in beslag en vraagt om een temperatuur van 175 graden Celsius of hoger. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor grillen voor het bereiden van groenten, maar het is zeker ook mogelijk om vlees te grillen. Hiervoor is wel een nog hogere temperatuur nodig. Wil je een steak of karbonade grillen, dan is een temperatuur van 235 graden Celsius echt wel het minimale dat je nodig hebt. Grillen is dus heet en snel, vooral ideaal voor groenten en voor kleinere stukjes vlees.

Wat is barbecueën precies?

Wil je grotere stukken vlees bereiden, dan is barbecueën een optie die meer voor de hand ligt. Je kunt zelfs een hele kalkoen barbecueën als je dat wilt! Dit gaat met grillen zeker niet lukken. Bij barbecueën ligt de temperatuur een stuk lager, waardoor het ook langzamer gaat. Voor de meeste gerechten die je op de barbecue wilt bereiden is een temperatuur nodig die ligt tussen de 90 en 150 graden Celsius, wat dus aanzienlijk lager ligt dan bij het grillen. Dit verklaart uiteraard ook waarom het uren kan duren om een erg groot stuk vlees lekker te bereiden op de barbecue. Natuurlijk is het zeker wel meer dan de moeite waard!

bbq roken en grillen

Wat is roken precies?

Roken wordt vaker gezien als een extreme versie van barbecueën. Van alle drie de methoden is dit de methode waarbij de laagste temperatuur wordt gebruikt. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van direct vuur, maar er wordt uitsluitend gekookt met de rook van smeulende chips, brokken of kolen. Het doel is vanzelfsprekend om de kenmerkende rooksmaak door te laten dringen in het vlees. Voor roken wordt een temperatuur gebruikt tussen de 50 en de 80 graden Celsius.

Gebruik in alle gevallen de beste houtskool

Verreweg de meeste gerechten vragen om een constante temperatuur voor een perfecte bereiding, of het nu gaat om grillen, om barbecueën of om roken. Dit lukt eigenlijk alleen als je gebruik maakt van houtskool van de beste kwaliteit. Bij ons kun je deze houtskool bestellen in diverse varianten, waardoor er altijd wel een variant beschikbaar is die goed bij jou past. Bekijk de mogelijkheden, kies je favoriet en bestel direct. Wil je eerst meer weten over onze houtskool of onze andere producten? Neem dan gerust contact met ons op.