temperatuur kamado regelen

Temperatuur kamado regelen

Weten hoe je de temperatuur van je kamado kunt regelen? Wat is het belangrijkste voordeel van een kamado ten opzichte van een reguliere barbecue? Juist, het voordeel van zelf de temperatuur regelen, wat tot op de 5 graden makkelijk kan worden geregeld. Dit is natuurlijk ideaal als je zeker wilt zijn dat je gerechten worden bereid op de temperatuur waarop zij het best worden bereid.

Toch weet niet iedereen met een kamado even goed hoe je nu de temperatuur in de kamado regelt. Daar vertellen wij je graag meer over. Alles begint daarbij met goede houtskool.

Eenvoudig de temperatuur regelen in de kamado

Het eerste dat moet gebeuren is natuurlijk het aansteken van de kamado. Wanneer je dit hebt gedaan, dan is het de bedoeling dat je door gaat met een gesloten deksel. Pas wanneer kamado gesloten is kun je de temperatuur gaan regelen met behulp van de margrietschijf en de luchtschuif. Hoe werkt dit nu precies?

Met de margrietschijf en de luchtschuif bepaal je in wezen hoeveel zuurstof er in de kamado terecht komt. Zuurstof verhoogt de temperatuur, omdat het houtskool er harder en intenser door gaat branden. Wil je een hogere temperatuur? Dan zorg je dus voor meer lucht in de kamado. Wil je de temperatuur in de kamado juist omlaag hebben? Dan verminder je de hoeveelheid lucht die in de kamado terecht komt.

Het verschil tussen de margrietschijf en de luchtschuif

De luchtschuif is onderin te vinden en de margrietschijf, ook wel de regeldop genoemd, is bovenop de kamado te vinden. Je begint altijd met het juist instellen van de luchtschuif. Hiermee bepaal je namelijk het temperatuurbereik in grove lijnen, dus bijvoorbeeld tussen de 100 en de 200 graden Celsius. Dit is nog een groot verschil en dat heeft natuurlijk invloed op wat er klaargemaakt wordt in de kamado. Om een nauwkeurigere temperatuur in te stellen gebruik je de margrietschijf, waarmee je tot op 5 graden een nauwkeurige temperatuur in kunt stellen.

Temperaturen regelen in de praktijk

Sommige gerechten moeten worden klaargemaakt op een relatief lage temperatuur. Is het de bedoeling dat de temperatuur in de kamado lager dan 120 graden blijft? Dan zorg je ervoor dat zowel de margrietschijf als de luchtschuif bijna helemaal gesloten zit. Wil je een temperatuur tussen de 120 en de 180 graden? Dan plaats je beiden op een klein kiertje. Wanneer je de margrietschijf en de luchtschuif allebei voor de helft openzet, dan wordt er een temperatuur bereikt tussen de 180 en de 240 graden. Zijn ze allebei volledig open? Dan worden er temperaturen bereikt die liggen tussen de 250 en 350 graden Celsius.

Zorg wel voor kwalitatief hoogwaardig houtskool

Het spreekt voor zich dat je houtskool wel van de beste kwaliteit moet zijn om goed te branden. Wanneer houtskool niet goed brandt, dan bereik je ook niet de temperatuur die je wel wilt bereiken. Bij ons bestel je natuurlijk voordelig kwalitatief hoogwaardig houtskool waar je altijd op kunt vertrouwen. Bestel direct jouw favoriet of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies.