Kamado inbranden

Kamado inbranden doe je zo!

Een Kamado-barbecue is een fantastische toevoeging aan elke buitenkeuken, bekend om zijn veelzijdigheid en vermogen om voedsel perfect te bereiden. Of je nu een doorgewinterde grillmeester bent of net begint met barbecueën, het correct en zorgvuldig inbranden van je Kamado is essentieel voor optimale prestaties en een lange levensduur van je BBQ. In deze gids nemen we je stap voor stap mee door het proces van het eerste gebruik van je Kamado, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan en kunt genieten van heerlijke, perfect bereide maaltijden.

Kamado eerste keer gebruiken

Het voor de eerste keer gebruiken van je Kamado vereist zorgvuldige voorbereiding om de levensduur en prestaties van je BBQ te waarborgen. Allereerst is het belangrijk om de Kamado goed schoon te maken voordat je hem in gebruik neemt. Dit kan eenvoudig met een vochtige doek om eventuele stof- en productieresten te verwijderen.

Vervolgens zijn er enkele essentiële accessoires die je nodig hebt. Een goede thermometer is cruciaal voor het nauwkeurig meten van de temperatuur binnenin de Kamado. Bovendien is een aspook handig om de luchtstroom te reguleren en as te verwijderen. Zorg ervoor dat je een stevige grilltang en een borstel hebt om de roosters schoon te maken.

Een van de belangrijkste stappen bij het eerste gebruik van je Kamado is het inbranden. Dit proces helpt om eventuele chemische resten van de productie te verwijderen en creëert een beschermende laag op het keramiek. Begin met het vullen van de vuurschaal met hoogwaardige houtskool. Het kiezen van de juiste houtskool is cruciaal; gebruik bij voorkeur natuurlijke houtskool zonder toevoegingen, omdat deze gelijkmatig en langdurig brandt.

Aanmaakblokjes gebruiken en Kamado opwarmen

Gebruik aanmaakblokjes om de houtskool aan te steken. Vermijd vloeibare aanmaakmiddelen, omdat deze schadelijke stoffen kunnen afgeven die in het keramiek kunnen trekken. Plaats de aanmaakblokjes tussen de houtskool en steek ze aan. Laat de Kamado langzaam opwarmen tot ongeveer 200 graden Celsius en houd deze temperatuur voor minstens 30 minuten aan. Dit stelt de Kamado in staat om gelijkmatig te verwarmen en zich voor te bereiden op toekomstig gebruik.

Het correct inbranden van je Kamado is essentieel voor de prestaties en levensduur van de BBQ. Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je Kamado in optimale conditie verkeert voor al je toekomstige kookavonturen.

Kamado tips voor beginners

Voor beginners die hun Kamado voor het eerst gaan gebruiken, is het belangrijk om een goede start te maken. Begin met het opstarten van je Kamado door de vuurkorf te vullen met houtskool van goede kwaliteit. Gebruik natuurlijke aanmaakblokjes om de houtskool aan te steken; vermijd chemicaliën die de smaak van je voedsel kunnen aantasten. Laat de luchttoevoer volledig openstaan totdat een stabiele temperatuur is bereikt, en sluit dan de deksel.

Het regelen van de temperatuur is een cruciaal onderdeel van het Kamado-koken. Gebruik de luchtinlaten aan de boven- en onderkant om de luchtstroom en daarmee de temperatuur te controleren. Voor een hogere temperatuur, open je beide luchtinlaten meer. Voor een lagere temperatuur, sluit je ze gedeeltelijk. Het kan even duren voordat je de juiste balans hebt gevonden, dus wees geduldig en oefen regelmatig.

Direct en Indirect Grillen met de Kamado

Kamado biedt veelzijdige kooktechnieken zoals direct en indirect grillen. Direct grillen is ideaal voor het snel koken van voedsel op hoge temperaturen, zoals steaks en hamburgers. Plaats het voedsel direct boven de hittebron. Indirect grillen daarentegen is geschikt voor langzaam garen op lagere temperaturen, zoals bij het bereiden van grote stukken vlees of gevogelte.

Gebruik een hitteschild of leg het voedsel naast de hittebron om indirect te grillen. Na elk gebruik is het onderhoud van je Kamado van groot belang. Laat de Kamado volledig afkoelen voordat je begint met schoonmaken. Verwijder asresten en maak het grillrooster schoon met een borstel. Voor een grondige reiniging kun je de binnenkant van de Kamado af en toe schrapen om opgehoopte resten te verwijderen.

Zorg ervoor dat de luchtinlaten vrij zijn van blokkades om een goede luchtstroom te behouden. Met deze tips kunnen beginners vol vertrouwen aan de slag met hun Kamado. Het kost misschien wat tijd en oefening, maar met geduld en aandacht voor detail zul je al snel genieten van heerlijke, perfect bereide maaltijden.

Hoe de BBQ aansteken

Hoe moet je een Kamado inbranden?

Het correct inbranden van een Kamado is essentieel voor optimaal gebruik en om de levensduur van je keramische barbecue te verlengen. Hieronder beschrijven we stap voor stap hoe je dit proces zorgvuldig uitvoert.

Benodigde matrialen

Om te beginnen heb je een aantal materialen nodig:

 • Houtskool van hoge kwaliteit
 • Aanstekers of aanmaakblokjes
 • Een temperatuurmeter (indien niet ingebouwd)

Stapsgewijze Instructies

Volg deze stappen om je Kamado correct in te branden:

 • Voorbereiding: Zorg ervoor dat je Kamado schoon is en vrij van stof en vuil. Plaats een gelijkmatige laag houtskool in de vuurkorf.
 • Aansteken: Gebruik aanstekers of aanmaakblokjes om de houtskool aan te steken. Laat de deksel open totdat de houtskool goed begint te branden.
 • Temperatuurinstelling: Sluit de deksel en stel de ventilatieopeningen in om de temperatuur geleidelijk te verhogen. Probeer de Kamado niet direct op hoge temperatuur te brengen. Begin met een temperatuur van ongeveer 150°C en houd deze gedurende 30 minuten aan.
 • Verhogen van de temperatuur: Na de eerste 30 minuten, verhoog je de temperatuur naar 200°C en houd deze gedurende nog eens 30 minuten aan. Dit helpt om eventuele chemische resten van de productie te verbranden.
 • Afkoelen: Laat de Kamado daarna langzaam afkoelen door de ventilatieopeningen te sluiten. Dit proces kan een paar uur duren.

Specifieke aandachtspunten per merk

Bij merken als Kamado Joe, Bastard, Grill Guru en Big Green Egg zijn er enkele specifieke aandachtspunten:

 • Kamado Joe: Let op de keramische vuurring, die extra bescherming biedt maar gevoeliger is voor temperatuurwisselingen.
 • Bastard: Dit merk heeft vaak dikkere keramische wanden, waardoor het inbranden iets langzamer kan gaan.
 • Grill Guru: Zorg ervoor dat de ventilatieroosters goed afgesteld zijn om een stabiele temperatuur te behouden.
 • Big Green Egg: Gebruik de bijgeleverde thermometer voor nauwkeurige temperatuurcontrole tijdens het inbranden.

Door deze stappen te volgen, bereid je je Kamado optimaal voor op jarenlang gebruik en geniet je van de beste grillresultaten.

Veelgestelde vragen over Kamado inbranden

Bij het inbranden van een Kamado BBQ is het essentieel om de juiste temperatuur te gebruiken. De aanbevolen temperatuur voor het inbranden van een Kamado BBQ ligt tussen de 150 en 200 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt ervoor dat de beschermende coating goed kan uitharden zonder het keramiek te beschadigen.

Wat betreft de duur van het inbranden, is het aan te raden om de Kamado ongeveer 2 tot 3 uur op de genoemde temperatuur te laten branden. Deze tijdsduur is voldoende om ervoor te zorgen dat de Kamado BBQ volledig is ingebrand en klaar is voor gebruik.

Een andere veelgestelde vraag is hoe vaak je een Kamado moet schoonbranden. Het schoonbranden van de Kamado BBQ is niet iets dat je vaak hoeft te doen. Eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld na een intensief barbecueseizoen of wanneer je merkt dat er veel vetophoping is, kan het nuttig zijn om de Kamado schoon te branden. Dit doe je door de BBQ een uur lang op een hoge temperatuur te laten branden, rond de 300 graden Celsius. Hiermee wordt het overtollige vet verbrand en blijft je Kamado in topconditie.

Schimmelvorming Voorkomen in je Kamado BBQ

Bij het gebruik van een Kamado BBQ is het ook belangrijk om schimmelvorming te voorkomen. Schimmel kan ontstaan door vocht en restjes eten die in de BBQ achterblijven. Voor meer informatie over de oorzaken, gevolgen en preventiemethoden van schimmel in de BBQ, kun je terecht op deze pagina; Schimmel in de BBQ.

Door de juiste temperatuur te gebruiken, de Kamado regelmatig schoon te branden en aandacht te besteden aan het voorkomen van schimmel, kun je jarenlang genieten van je Kamado BBQ.

Bekijk deze video voor uitleg hoe je schimmel uit je Kamado te verwijderen.

Conclusie

Het correct gebruiken en onderhouden van je Kamado is essentieel voor optimale prestaties en een lange levensduur van je BBQ. Begin met een grondige schoonmaak en het inbranden van je Kamado om chemische resten te verwijderen en een beschermende laag te creëren. Zorg voor de juiste accessoires, zoals een thermometer, een aspook, en een grilltang. Experimenteer met directe en indirecte grilltechnieken om diverse gerechten perfect te bereiden.

Vergeet niet je Kamado na elk gebruik goed schoon te maken en de luchtinlaten vrij te houden van blokkades. Met geduld en regelmatige oefening zul je al snel genieten van heerlijke maaltijden, bereid op je perfect onderhouden Kamado.

Bij ECHT® vind je alles wat je nodig hebt voor jouw Kamado, van hoogwaardige houtskool tot essentiële accessoires. Bezoek onze website om je BBQ-ervaring compleet te maken en optimaal te genieten van elke grillsessie.