Gegrilde groenten BBQ plateau waar je blij van wordt!

Bij een BBQ denken de meesten direct aan sappige steaks, worstjes en hamburgers. Maar als je écht indruk wilt maken op je gasten, dan moet je zeker ook een gegrild groentenplateau op tafel zetten.

Niet alleen omdat het gezonder is, maar vooral omdat gegrilde groenten bomvol smaak zitten. En zeg nu zelf, wat is er nou lekkerder dan die mooie grillstrepen en de rijke, rokerige smaak van perfect gegrilde groenten?

Bij ECHT® zijn we er gek op en we laten je zien hoe jij de held van je volgende BBQ kunt worden met een kleurrijk groenten plateau! Maar om te beginnen eerst de vraag…

Waarom groenten grillen op de BBQ?

Je zou het misschien niet meteen denken, maar net zoals vlees geeft grillen groenten een compleet andere dimensie qua smaak en textuur. De hitte van de BBQ karameliseert de suikers in groenten, wat zorgt voor een zoetere, intensere smaak. De buitenkant krijgt een mooie, licht krokante textuur, terwijl de binnenkant zacht en sappig blijft.

Bovendien zijn groenten supergezond en een perfect evenwicht naast al dat vlees dat vaak op de BBQ ligt.

Het beste van gegrilde groenten? Ze passen werkelijk overal bij! Of je nu vegetarische gasten hebt of gewoon wat variatie wilt naast het vlees, een goed gegrild groentenplateau is altijd een succes. Denk aan courgette, aubergine, asperges of zelfs vleestomaat – elk van deze groenten is een smaakbom op de grill.

De beste groenten om te grillen op de BBQ

Niet alle groenten zijn geschikt voor de BBQ, maar er zijn er genoeg die echt tot hun recht komen boven het vuur. Hier zijn onze favorieten:

1. Courgette

Courgette heeft een subtiele smaak en wordt heerlijk sappig wanneer je hem grilt. Snijd hem in dunne plakjes of in de lengte door voor die mooie grillstrepen.

2. Asperges

Een must-have op elke BBQ! Ze grillen snel en behouden hun knapperige bite. Gooi er wat citroenrasp en een beetje olijfolie over en je hebt aan asperges een enorm lekker gerecht te pakken.

3. Aubergine

Aubergine heeft van nature een beetje een rokerige smaak, en dat wordt alleen maar versterkt op de BBQ. In dikke plakken grillen, licht insmeren met olie en je hebt een heerlijk, stevig bijgerecht.

4. Paprika

Zoet, sappig en perfect om te grillen. Snijd de paprika in vieren en grill de stukken met de schil naar beneden tot deze licht geblakerd is. De zoete smaak zal je verrassen.

5. Vleestomaat

Grote vleestomaten houden zich uitstekend op de grill. Snijd ze doormidden, strooi er wat zout en peper over, en laat de BBQ zijn magie doen.

Hoe bereid je groenten voor op de BBQ?

Voor een optimale smaakbeleving moet je je groenten goed voorbereiden. Hier zijn een paar tips om het beste uit je BBQ-groenten te halen:

  • Snijd gelijkmatig: Zorg ervoor dat de groenten in gelijkmatige stukken worden gesneden. Dit zorgt ervoor dat ze allemaal op hetzelfde moment gaar zijn.
  • Kruiden en marineren: Groenten hebben niet veel nodig om lekker te smaken. Een scheutje olijfolie, wat zeezout en een snufje zwarte peper zijn vaak al genoeg. Wil je een stapje verder gaan? Probeer dan een marinade op basis van knoflook, citroen en kruiden als rozemarijn of tijm. Dit geeft de groenten een frisse, zomerse smaak.
  • Gebruik grillmandjes of spiesjes: Kleinere groenten zoals champignons of cherrytomaten kunnen door het rooster vallen. Gebruik daarom een grillmand of rijg ze aan een spies. Dit maakt het omdraaien ook een stuk makkelijker!

Grill Technieken voor perfecte groenten

Net als bij vlees, zijn er ook bij groenten verschillende grill technieken die je kunt gebruiken. Hier zijn de belangrijkste methodes:

  • Direct grillen: Dit is de techniek waarbij de groenten direct boven de vlammen liggen. Het is perfect voor groenten die snel garen, zoals asperges, courgette en paprika. Zorg ervoor dat je de groenten vaak omdraait om te voorkomen dat ze verbranden.
  • Indirect grillen: Voor grotere of dikkere groenten zoals aubergine of vleestomaat is indirect grillen ideaal. Dit betekent dat de groenten niet direct boven de vlammen liggen, maar aan de zijkant, zodat ze langzaam kunnen garen zonder te verbranden.
  • Roken: Wil je echt een diepe, rokerige smaak toevoegen aan je groenten? Voeg dan een handje houtsnippers toe aan je kolen of gebruik een smokerbox. Houtsoorten zoals hickory of appelhout voegen een heerlijke extra dimensie toe aan je groenten.

Waarom een gegrilde groenten BBQ plateau een must is

Een kleurrijk groenten plateau is niet alleen lekker, het is ook nog eens een plaatje om te zien. Het is het perfecte bijgerecht voor een BBQ, en je kunt eindeloos variëren met groenten en smaken. Daarnaast is het een geweldige optie voor vegetariërs of mensen die graag wat lichter willen eten.

Het leuke aan een groene plateau is dat je het ook als hoofdgerecht kunt serveren, bijvoorbeeld met wat vers brood en een dip als hummus of tzatziki. De combinatie van gegrilde smaken, frisse kruiden en een mooie presentatie maakt het tot een indrukwekkende schotel waar iedereen blij van wordt.

Gegrilde Groenten Hummus

Tips voor een gezonde BBQ met groenten

Gegrilde groenten zijn van zichzelf al een gezonde keuze, maar je kunt het nog een stapje verder brengen. Hier zijn een paar tips voor een gezonde, groenterijke BBQ:

  • Vermijd te veel olie: Gebruik een kwastje om de olie aan te brengen en voorkom dat je groenten druipen van de olie. Dit houdt het licht en gezond.
  • Maak een balans: Combineer je groenten plateau met een frisse salade of gegrilde vis voor een evenwichtige maaltijd.

Receptideeën voor een compleet gegrilde groenten plateau

Wil je je gasten echt verrassen? Hier zijn een paar eenvoudige maar heerlijke receptideeën voor een gegrild groentenplateau:

  • Gegrilde courgette met citroen en knoflook: Snijd de courgette in plakken, besprenkel met olijfolie, citroensap en geperste knoflook. Grill tot ze mooie strepen hebben en serveer met een snufje zeezout.
  • Asperges met parmezaan: Grill de asperges tot ze knapperig zijn, en bestrooi met vers geraspte parmezaan en wat zwarte peper.
  • Gegrilde aubergine met tahin: Snijd de aubergine in dikke plakken, grill ze goudbruin en serveer met een romige tahin (saus).

Gegrilde groenten maken je BBQ niet alleen gezonder, maar ook kleurrijker en smaakvoller. Probeer het eens, en ontdek hoe veelzijdig groenten kunnen zijn op de BBQ!

Bij ECHT® hebben wij de beste houtskool om je BBQ op te starten en geeft je groente een nog betere en unieke smaak.